SCK in Mol te België bouwt productiehal om meer kankerpatiënten te helpen via inwendige bestraling.
Auteur: Marc Helsen - nieuwsblad.be
Francis Ligot (midden) is aanwezig tijdens de eerstesteenlegging van de nieuwe productiehal voor meer radio-isotopen en dus meer levensreddende zorg.
Foto: BERT DE DEKEN
Een van die diagnoses kreeg Francis Ligot, een Waal uit de omgeving van Charleroi, een jaar of tien geleden te horen. De tumor op zijn pancreas had al voor uitzaaiingen gezorgd.
“Terdoodveroordeelde”
“Ik voelde me bij die melding als een terdoodveroordeelde op het schavot, net vóór het luik onder zijn voeten openklapt”, zei Ligot voor de muisstille zaal in Mol. Een eerste, klassieke kankerbehandeling had geen effect. “De tweede had zoveel neveneffecten dat ik ze niet verdroeg”, zei Ligot. “Daarna kreeg ik het voorstel om de tumor chirurgisch weg te laten halen. Dat lukte en ik recupereerde er goed van.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Francis Ligot.
Foto: BERT DE DEKEN
Bonus:
Dat radio-isotopen voor bepaalde kankers zo effectief is, komt omdat het radioactieve medicijn zijn dosis straling afgeeft vlak bij de kanker. Vandaag worden radio-isotopen al ingezet om prostaatkanker en neuro-endocriene tumoren (zoals pancreaskanker) te behandelen. Dat zorgt ook voor veel minder collateral damage dan andere bestralingsmethoden, waarbij meer gezond weefsel mee wordt vernietigd.
In het geval van Ligot kwam de kanker terug en dus onderging hij een tweede behandeling met Lutetium-177. “Straks zal ik een derde cyclus moeten doorstaan”, zegt de Waal. “Helaas duurt mijn strijd tegen kanker voort, maar met deze behandeling heb ik een van mijn grootste overwinningen kunnen behalen. Het gaf me een bonus van meerdere jaren: een bonus waarin ik geen bijwerkingen ondervond en een quasi normaal leven kon leiden.” Het SCK gaf hem woensdag de eer om de eerste steen van de productiefaciliteit te leggen.
“Essentiële stap voorwaarts”
Het SCK wil meer patiënten toegang tot levensreddende zorg verlenen, wat België nog meer een wereldspeler in de strijd tegen kanker zal maken. Die ambitie wordt straks waargemaakt, met de bouw van het Centralized Radiochemical Facility (CRF).
“Die gloednieuwe productiefaciliteit betekent een essentiële stap voorwaarts in kankerbestrijding”, zegt Koen Hasaers, directeur Nuclear Medical Applications bij SCK. “Therapeutische radio-isotopen zijn een hoofdingrediënt van een doelgerichte, interne radiotherapie. Met onze CRF-installatie zullen we dat hoofdingrediënt produceren, en een betrouwbare en duurzame levering voor kankerpatiënten verzekeren.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Foto: BERT DE DEKEN.
Steun van de EU:
Stella Kyriakides, Europees commissaris voor Volksgezondheid en Voedselveiligheid, onderschrijft het belang van de nieuwe productiehal. “De ontwikkeling van efficiënte behandelingen, die tegelijk de overlevingskansen vergroten en de levenskwaliteit van patiënten verbeteren, is cruciaal voor de EU. SCK is daarbij een belangrijke partner. Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met het Belgische voorzitterschap van de raad ten behoeve van de patiënt en hun families in de EU.”
Bron: www.nieuwsblad.be