Schildwachtklierprocedure bij schaamlipkanker.
Bij een vroeg stadium van schaamlipkanker (vulvakanker) verwijdert de arts niet altijd meer alle lymfeklieren uit de lies. Tumoren die 4 cm of kleiner zijn en maar op 1 plaats op de schaamlippen zitten worden behandeld volgens de schildwachtklierprocedure. Dit gebeurt alleen als de arts op de echografie geen vergrote lymfeklieren heeft gezien.
Een schildwachtklier is een lymfeklier die direct lymfe-afvloed ontvangt van het gebied waar de tumor zich bevindt. Zaait de tumor via de lymfevaten uit, dan komen de kankercellen meestal als eerste in 1 of soms meer schildwachtklieren in de liezen terecht.
De arts spoort schildwachtklieren op met een licht radioactieve stof. Meestal krijgt u die 1 dag voor de operatie toegediend. Kort voor de operatie krijgt u nog een blauwe kleurstof ingespoten.
Tijdens de operatie verwijdert de arts alleen de schildwachtklier(en). Hij stuurt deze voor onderzoek naar de patholoog. Blijkt uit dat onderzoek dat een schildwachtklier uit de liezen kankercellen bevat? Dan adviseert hij dat alle liesklieren verwijderd worden.
De patholoog onderzoekt alle liesklieren onder de microscoop. De uitslag krijgt u ongeveer 1 week later. Met de uitslag bepalen de artsen of een vervolgbehandeling nodig is. En zo, ja welke dat is.
Bron: www.kanker.nl