Samen beslissen bij longkanker: de longkanker keuzehulp.

20-12-2024 09:48

 

 

 

 

Longkanker is een ingrijpende diagnose die vaak gepaard gaat met complexe keuzes over behandelingen. Elke patiënt is uniek en heeft andere wensen, behoeften en medische omstandigheden. Om patiënten te ondersteunen bij het maken van de beste keuze voor hun situatie, maakt het Catharina Ziekenhuis sinds kort gebruik van de longkanker keuzehulp. Deze keuzehulp speelt een belangrijke rol in het proces van samen beslissen tussen arts en patiënt welke behandeling het best passend is.

 

 

Wat is samen beslissen?

 

Samen beslissen houdt in dat patiënten en zorgverleners gezamenlijk bespreken welke behandelopties het beste passen bij de medische situatie en de persoonlijke voorkeuren van de patiënt. Het is een proces waarbij de patiënt actief betrokken wordt en waarin de expertise van de arts en de wensen van de patiënt samenkomen.

 

 

Wat doet de longkanker keuzehulp?

 

De longkanker keuzehulp is een digitaal hulpmiddel dat patiënten en hun naasten ondersteunt bij het overwegen van behandelopties. Het geeft heldere en overzichtelijke informatie over:

 

 

  • De verschillende behandelmogelijkheden, zoals chemotherapie, immunotherapie, operatie of palliatieve zorg.
 
  • De mogelijke voor- en nadelen van elke optie.
 
  • Verwachte bijwerkingen en het effect op kwaliteit van leven.
 
  • Met behulp van deze keuzehulp kunnen patiënten nadenken over wat zij belangrijk vinden, zoals levensduur, comfort, en zelfstandigheid.
 
 
 
 
 

Hoe werkt het?


  • Informatie verzamelen: de patiënt ontvangt van de arts toegang tot de keuzehulp. Deze kan thuis in alle rust worden ingevuld.
 
  • Overwegen van voorkeuren: de keuzehulp bevat vragen die helpen bepalen welke aspecten van een behandeling voor de patiënt het zwaarst wegen.
 
  • Bespreking met de arts: de ingevulde keuzehulp wordt besproken tijdens het volgende consult. De arts gebruikt de resultaten om samen met de patiënt een behandelplan op te stellen.

 

 

 

 Voordelen van de keuzehulp

 

  • Meer inzicht: de keuzehulp geeft patiënten meer duidelijkheid over de opties en helpt hen beter voorbereid het gesprek met de arts in te gaan.
 
  • Persoonlijke aanpak: door de nadruk te leggen op persoonlijke voorkeuren, wordt de behandeling afgestemd op wat de patiënt écht belangrijk vindt.
 
  • Betere communicatie: het gesprek tussen arts en patiënt wordt effectiever en begrijpelijker.
 
 
 
 

Voor wie is de longkanker keuzehulp bedoeld?


De longkanker keuzehulp is bedoeld voor patiënten met longkanker die voor een behandelkeuze staan. Het is geschikt voor zowel patiënten met niet-kleincellige longkanker (NSCLC) als kleincellige longkanker (SCLC), afhankelijk van de situatie. Ook naasten kunnen de keuzehulp gebruiken om mee te denken en te ondersteunen

 

Longarts Ben van den Borne: “Als longarts weet je bij een diagnose vaak heel goed wat medisch gezien wel en niet kan. Met de patiënt spreek je de voor- en nadelen daarvan door. Dit is vaak veel informatie. De keuzehulp biedt nogmaals alle informatie en laat patiënten nadenken over wat voor hen belangrijk is en wat ze wel en niet zouden willen accepteren voor een bepaalde behandeling. Hier spreken we dan samen in de spreekkamer vervolgens verder over. Daardoor kunnen patiënten beter een weloverwogen keuze maken.”

 

 

Longarts Ben van den Borne.

 

 

 

 

Bron: www.catharinaziekenhuis.nl