Rood vlees: meer kans op kanker?

02-01-2024 17:58

 

 

 

 

 

Van rood vlees, bewerkt vlees en fijne vleeswaren is bekend dat ze een invloed hebben op de ontwikkeling van spijsverteringskanker (met name colorectale kanker). 'Rood' vlees omvat niet alleen rund-, kalfs- en varkensvlees, maar ook lamsvlees, schapenvlees, paardenvlees en geitenvlees. Fijne vleeswaren zoals worst, rookworst, gezouten vlees en vleeswaren die bewaarmiddelen en andere chemische additieven bevatten, noemen we bewerkt vlees.

 

Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek bestaat er voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees het risico op carcinogenese verhoogt, met name het risico op colorectale kanker (CRC). Aan de hand van een macrosimulatie werd per leeftijd en per geslacht berekend welke potentiële impact deze consumptie heeft over een periode van 30 jaar (van 2020 tot 2050). Bedoeling was om een raming te maken van de aantallen en verhoudingen van voorspelbare gevallen van CRC bij verschillende scenario's waarin de Duitse bevolking minder bewerkt en rood vlees zou eten. 

 

 

Resultaten van deze simulatie:

 

-       geen bewerkt vlees eten tussen 2020 en 2050 zou het aantal gevallen van colorectale kanker in Duitsland verminderen met ongeveer 205.000 of 9,6%; 145.000 mannen en 60.000 vrouwen zouden ervan gespaard blijven. Zonder rood vlees zouden ongeveer 63.000 gevallen of 2,9% kunnen worden voorkomen, bij 39.000 mannen en 24.000 vrouwen. Een vermindering van de gemiddelde consumptie van zowel rood vlees als bewerkt vlees met één of twee porties per dag (van elk 11 of 22 g) zou het aantal gevallen van CRC kunnen verminderen met respectievelijk 68.000 (3,1%) en 140.000 (6,5%).

 

Bewerkt vlees bevat additieven zoals nitraten en nitrieten die ervoor zorgen dat het vlees langer houdbaar is en beter smaakt. Ook gerookt of gezouten vlees valt onder deze categorie.

 

De onderzoekers concludeerden dat een lagere consumptie van rood en bewerkt vlees de incidentie van CRC in Duitsland significant zou kunnen terugdringen. Dat zou kunnen worden bewerkstelligd via doordachte prijzen en taksen, labels en informatie die aanzet tot een lager verbruik van dergelijke voedingswaren.

 

'Rood vlees' eten zou even ongezond zijn als roken of alcohol drinken.

 

 

 

 

Bron: www.despecialist.eu