Rood, bewerkt vlees en kanker.
Mensen die meer dan de geadviseerde hoeveelheid rood vlees of bewerkt vlees per dag eten, hebben een (licht) verhoogd risico op het krijgen van kanker. Wetenschappelijk onderzoekt toont dit aan.
Rood vlees: wat is het?
Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit vlees gerekend tot rood vlees.
Bewerkt vlees:
Bewerkt vlees is voor de verkoop bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door het te roken, door het te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Vleeswaren, zoals worst, ham of paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Dit geldt overigens ook voor gevogelte ( denk aan gerookte kipfilet) en vis (bijv. gerookte paling en ingeblikt tonijn).
Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen in ons lichaam beschadigen wat tot kanker kan leiden.
Ons advies:
We volgen het advies van het Voedingscentrum. Eet niet meer dan 300 gram rood vlees per week. Eet liever ook geen bewerkt vlees zoals ham, salami en worst.
Wissel het eten van rood en bewerkt vlees af met:
- wit vlees zoals kip of ander gevogelte;
- vis;
- peulvruchten;
- noten;
- een dagje zonder vlees of zelfs vegetarisch (geen vis en geen vlees) met bijvoorbeeld tofu, tempé of ei.
Is het eten van rood en bewerkt vlees net zo schadelijk als roken?
Nee. Bewerkt vlees wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangemerkt als 'kankerverwekkend' en rood vlees als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Bewerkt vlees valt daarmee in dezelfde categorie als roken, alcohol en asbest, maar dat zegt niets over de hoeveelheid kankerverwekkendheid. Een gelijke indeling betekent niets anders dan dat er even sterke bewijsvoering is voor het feit dat een stof kankerverwekkend is.
Ter illustratie: jaarlijks krijgen ongeveer 19.000 mensen in Nederland kanker door roken. Ruim 2.500 mensen krijgen jaarlijks kanker door het eten van bewerkt en rood vlees. Ondanks dezelfde classificering is bewerkt vlees dus minder kankerverwekkend dan roken.
Bron: www.kwf.nl