Revolutionaire AI-scanner toont binnen milliseconden gevaarlijke plekjes op huid: ‘Dit is next level’.
Auteur: Indra Jager - ad.nl/binnenland
Dermatoloog Margrit Brinkmann toont een nieuwe AI-machine die binnen een paar milliseconden duidelijk maakt of iemand gevaarlijke vlekken heeft die kunnen duiden op huidkanker.
Foto Ruud Voest.
Huidkanker: Niet meer uren bij de huisarts of dermatoloog staan terwijl die je moedervlekken één voor één moet bekijken. Nee, met een speciale AI-machine is het volgens dermatoloog dr. Margrit Brinkmann binnen een paar milliseconden duidelijk of iemand gevaarlijke plekjes, met name melanomen, heeft. ,,Dit is next level. Dit is de toekomst.”
Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort. Op 1 januari 2023 hadden ongeveer 144.500 Nederlanders huidkanker, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Daarvan hebben er 8000 een melanoom, een agressieve vorm. Steeds meer mensen moeten hieraan worden behandeld. Dat is voor de patiënt niet fijn, maar het is óók een hele grote belasting op dermatologen en huisartsen, voor wie de werkdruk steeds meer toeneemt en van wie er steeds meer het werkveld verlaten.
Kruising tussen een MRI-scan en een ufo:
Daarnaast kost het een heleboel geld: doordat er meer mensen huidkanker krijgen en omdat er nieuwe geneesmiddelen op de markt komen, stijgen de kosten voor de behandeling de komende jaren ‘tot alarmerende hoogte’, aldus onderzoekers van het Erasmus MC. Verwacht wordt dat de totale kosten van huidkanker in Nederland in 2030 1,35 miljard euro zullen bedragen, met dure premies tot gevolg.
Dermatoloog dr. Margrit Brinkmann, bekend van huidkankerexpertisecentrum Dr. Brinkmann Klinieken in Nieuwegein en Assen, wil het tij keren met een gloednieuwe AI-scanner in haar nieuwste centrum Dermazoom. De scanner, op het eerste gezicht een soort kruising tussen een MRI-scan en een ufo, maakt met 92 camera‘s binnen milliseconden een heleboel messcherpe foto‘s van de patiënt.
Die foto's legt de AI over elkaar heen, waardoor er een beeld ontstaat van ieder vlekje op de huid. Het apparaat geeft aan welke mogelijk (beginnende) melanomen - een agressieve vorm van huidkanker - zijn en extra gecontroleerd moeten worden door een arts. De dermatoloog kan vervolgens tot 200 keer inzoomen om de vlekjes zelf te checken. Daarnaast houdt de techniek bij of moedervlekken veranderen.
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Dermatoloog Margrit Brinkmann toont een nieuwe AI-machine die binnen een paar milliseconden duidelijk maakt of iemand gevaarlijke vlekken heeft die kunnen duiden op huidkanker.
Dit is de toekomst:
Brinkmann: ,,Stel: een jonge dermatoloog krijgt een patiënt met 200 moedervlekken, die hij met de hand moet controleren. Dat geeft veel stress, want als je iets over het hoofd ziet dan heb je het voor de patiënt niet goed gedaan. De scanner kan hierin veel ondersteuning bieden. Dit is next level. Dit is de toekomst.”
Op 1 januari 2023 hadden ongeveer 144.500 mensen huidkanker
In Nederland heeft het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek (AVL) er ook één, dat is volgens Brinkmann de eerste versie. Dat klopt, zegt dermatoloog dr. Elsemieke Plasmeijer van het AVL. ,,De lampen en flitsers zijn iets anders, maar de software wordt steeds geüpdatet. Het belangrijkst zijn de camera‘s en die zijn niet anders.”
Intensief werk:
Het AVL kiest ervoor nog geen AI in te zetten. ,,Omdat wij vinden dat wij zelf beter zijn dan de AI die in dit systeem zit. Wat ons betreft zit de meerwaarde nu vooral in het kunnen volgen van patiënten met heel veel of heel gekke moedervlekken, om te zien of die met de tijd veranderen. AI is daar nog niet goed genoeg voor. Als dat in de toekomst beter wordt, is dat zeker heel fijn, want het is intensief werk.”
Lees ook:
De behandeling van bijwerkingen door immuuntherapie bij kanker moet veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Door de medicatie die voor de bijwerkingen wordt gegeven, leven patiënten tot 1,5 keer korter.
Lees hier het verhaal
Brinkmann heeft de machine in Australië en andere plekken op de wereld bekeken. Dit jaar vond ze de techniek goed genoeg om het apparaat naar Nederland te halen. Met op dit moment twee locaties kunnen huisartsen en dermatologen patiënten naar Dermazoom doorsturen om zich hier te laten checken. Vervolgens gaan ze dan weer terug naar een behandelaar naar keuze. Ze hoopt de AI-scan op termijn in de basisverzekering te krijgen.