Rabarber: nieuw wapen in de strijd tegen kanker?
Het rode pigment in rabarber, physcion of parietin, zou een eiwit remmen dat onontbeerlijk is voor de groei van tumoren (glucose-6-fosfaatdehydrogenase, ook wel G6PD genoemd). Dit staat in een onderzoek dat werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature Cell Biology.
Binnen het kader van tests op ongeveer 2 000 stoffen hebben onderzoekers van de universiteit van Emroy in Atlanta (Verenigde Staten) en van de universiteit van Beijing (China) een geconcentreerde formule van physicion toegevoegd aan kankercellen in kweek (afkomstig van leukemie, longkanker en NKO-kanker). Na 48 uur werd de celdeling afgeremd.
De onderzoekers hebben daarna 4 weken lang elke dag deze substantie ingespoten bij muizen die vooraf werden geïnjecteerd met kankercellen. Ook hier stelde men een remming van de groei van de kankercellen vast. De onderzoekers besloten hieruit dat het eiwit G6PD een interessant doelwit zou kunnen zijn in de behandeling van verschillende kankertypes.
Commentaar van Stichting tegen Kanker:
Klassieke aanpak om nieuwe behandelingen te ontdekken.
De methode die deze onderzoekers hebben toegepast om nieuwe kankergeneesmiddelen te ontdekken is vrij klassiek. Na een hele batterij aan testen blijft soms een of meerdere veelbelovende stoffen over die daarna diepgaander kunnen worden bestudeerd. En dat is het geval voor dit rabarberpigment.
Een muis is geen mens:
In de uitgevoerde experimenten remde het geteste pigment het eiwit G6PD af, dat onontbeerlijk is voor de groei van tumorcellen. Dat wil daarom niet zeggen dat deze bemoedigende resultaten zich zullen herhalen bij de mens. We weten dat de helft van deze veelbelovende stoffen sneuvelt wanneer de stap naar de mens wordt gezet. Ofwel werken ze niet, ofwel veroorzaken ze te veel bijwerkingen.
Geconcentreerde vorm:
Het is bovendien een geconcentreerde vorm van het pigment dat werd gebruikt. We moeten dus niet denken dat een lepeltje rabarberconfituur een significant effect zou hebben op de groei van tumorcellen bij de mens.
Rabarber is een plant die natuurlijk wel perfect past binnen het kader van een gezonde en evenwichtige voeding: 5 stukken fruit en groenten per dag wordt aangeraden om het risico op kanker te verlagen. Het is echter niet aanbevolen om grote hoeveelheden rabarber te eten in plaats van ander fruit. Elk soort fruit (en groente) bevat andere stoffen met kankerremmende eigenschappen. We weten vandaag dat het de combinatie is van deze verschillende stoffen die het doeltreffendst is, waarbij je varieert in fruit en groenten en in kleuren. Dat is makkelijk en goedkoop: je volgt gewoon het ritme van de seizoenen.
Bron: www.kanker.be