QR-code nekt jaarlijkse collecte voor KWF in Goor: ‘Ging harder dan ons lief was’.

27-06-2024 17:00

 

 

Auteur: Bjorn Weinreder - tubantia.nl

 

 

QR-code nekt jaarlijkse collecte voor KWF in Goor: 'Ging harder dan ons  lief was' | Hof van Twente | tubantia.nl

Links een collectebus en rechts de manier van collecteren zoals KWF deze sinds 2022 hanteert. 

Foto: ANP / Jan Ruland van den Brink

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sinds 1950 was het elk jaar vaste prik: de collecte van de Goorse afdeling van KWF Kankerbestrijding. Geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte. Maar de collecte stopt. Noodgedwongen en ‘met pijn in het hart’. Sinds KWF landelijk overstapte van een collectebus naar een digitale inzameling liep het aantal collectanten én het geld hard terug. „Het Goorse KWF is feitelijk ter ziele.”
 
 
De Goorse afdeling van KWF Kankerbestrijding ging niet over een nacht ijs, zegt Henk Dollekamp. Maar ze kon niet anders. „In 2022 merkten we al dat er een behoorlijke leegloop was”, zegt Dollekamp van de afdeling. „Omdat je zo’n beslissing niet op één jaar wilt baseren keken we het nog een jaar aan. Maar ook dat jaar later liep het aantal collectanten terug. En die trend lijkt niet te keren, het ging harder dan ons lief was. Ontzettend jammer.”
 
 
 

Geen bus, maar een QR-code:

Sinds 2022 is KWF afgestapt van het collecteren via een collectebus en contant geld. Wie namens KWF geld ophaalt doet dat met een rood bord, met daarop een QR-code. Door die code te scannen met je mobiele telefoon kun je via de app van je bank zelf een bedrag overmaken naar KWF. De hoogte daarvan bepaal je zelf. Een moderne en laagdrempelige manier om geld op te halen, zou je zeggen.
 
 
 

We hebben ook niet de illusie dat KWF hierop terugkomt

Henk Dollekamp, KWF Goor.

 

 

Maar in Goor leidde de nieuwe methode ertoe dat een groot gedeelte van de collectanten afhaakte. „Daar hadden ze verschillende argumenten voor. Vooral de wat oudere collectanten zijn niet op hun gemak met dit systeem”, zegt Dollekamp. „En er is een grote groep mensen die minder snel via een QR-code doneert, uit wantrouwen. Dat snap ik met alle berichten over digitale oplichting die je leest. Het leidde ertoe dat onze inkomsten ontzettend terugliepen.”

 

 

Geen illusies:

De Goorse afdeling van het KWF werd in 1950 opgericht en liep in dat jaar de eerste collecteronde, waarbij 258 gulden werd opgehaald. De collectes van 2020 en 2021 brachten elk rond de 5300 euro op. In 2022 en 2023, via het digitale systeem, bleef daar een derde van over.

 

„Ik snap heel goed dat KWF met zijn tijd mee wil gaan en iets nieuws probeert, maar we hebben vanaf het begin onze vraagtekens gehad. Waarom niet een paar jaar en-en? Dus de QR-code en een collectebus. Maar helaas, dit was voor KWF een point of no return. We hebben ook niet de illusie dat KWF hierop terugkomt.”

 

Dollekamp zegt dat de collecte de enige activiteit was van de Goorse afdeling van KWF. „En daarmee is de afdeling feitelijk ter ziele.” Hij vindt het jammer, vooral omdat het doel waarvoor de stichting geld ophaalt er eentje is die breed wordt gedragen. „Iedereen heeft in zijn directe omgeving wel iemand verloren aan kanker. Daardoor merkte je dat de betrokkenheid altijd groot was. We willen iedereen die voor ons collecteerde dan ook ontzettend bedanken voor de inzet. Ook de mensen die gestopt zijn. We verwijten ze niets.”

 

 

Het afstorten van contant geld wordt steeds moeilijker en duurder.

Woordvoerder KWF.

 

 

KWF: landelijk juist meer opgehaald:

KWF Nederland betreurt het dat de Goorse afdeling stopt en geeft toe dat dit in meer plaatsen het geval is, vanwege de nieuwe manier van collecteren. Ondanks dat zag het fonds het aantal donaties juist toenemen na de invoering van de QR-code: van 3,6 miljoen euro in 2022 naar 3,9 miljoen in 2023. „Al zijn er wel verschillen tussen regio’s. De redenen om dit systeem in te voeren waren dat steeds minder mensen contant geld in huis hebben. Met de QR-code kunnen zij toch doneren”, zegt een woordvoerder van KWF. „Ook woog mee dat het afstorten van contant geld steeds moeilijker en duurder wordt. De nieuwe manier is voor vrijwilligers minder tijdrovend, omdat een aantal administratieve taken komen te vervallen.”

 

 

Over de collectebus is KWF duidelijk. „Nee, we gaan niet terug naar het ophalen van contant geld.”