Prinses Máxima Centrum ving sinds het begin van de oorlog al 121 Oekraïense kinderen op.

24-07-2024 13:17

 

 

Auteur: Simone van Zwienen - ad.nl/utrecht

 

 

Prinses Máxima Centrum ving sinds het begin van de oorlog al 121 Oekraïense  kinderen op | Utrecht | AD.nl

Eerder werden er ook al Oekraïense kinderen opgevangen in het Prinses Máxima Centrum. 

Foto: Angeliek de Jonge.

 

 

 

 

Twee Oekraïense kinderen met kanker zijn dinsdag 22 Juli 2024 naar Utrecht gekomen nadat het ziekenhuis waar ze werden behandeld getroffen werd door een Russische raket. Ze zijn dinsdag 22 Juli 2024 vanuit Kyiv overgevlogen naar Nederland en worden nu opgevangen in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

 

Het gaat om een meisje van 13 en een jongen van 14 jaar. Woensdag volgt nog een andere jongen van 12 jaar oud, meldt het Prinses Máxima Centrum. Er worden nog meer kinderen in Utrecht verwacht, maar die zijn nog niet fit genoeg om te reizen. ,,Wij verwachten hen de komende tijd", laat een woordvoerster weten.

 

De kinderen lagen in een kinderziekenhuis in Kyiv dat getroffen werd door een Russische kruisraket. ,,Na het bombardement op het kinderziekenhuis staat de continuïteit van de behandeling van de kinderen met kanker daar sterk onder druk. Als een kind wordt behandeld voor kanker is het belangrijk om de behandeling snel en goed voort te zetten en een operatie of chemotherapie niet uit te stellen", voegt de woordvoerster eraan toe.

 

 

121 kinderen opgevangen:

Het gros van de kinderen die in het Oekraïense ziekenhuis lagen, worden in andere steden in het land opgevangen, maar een klein deel komt dus naar het Prinses Máxima Centrum. Het Utrechtse ziekenhuis vangt al sinds het begin van de oorlog kinderen met kanker op. Toen zijn met twee hulpvluchten meer dan vijftig kinderen overgevlogen. Inmiddels zijn er 121 kinderen opgevangen.

 

Sommigen van hen zijn teruggekeerd naar Oekraïne en zes kinderen zijn overleden. ,,Elke week is er overleg met een internationale organisatie die dit coördineert. Het blijft helaas nodig zolang de oorlog voortduurt. Dus dit zullen niet de laatste kinderen zijn", meldt het ziekenhuis.

 

 

Bron: www.ad.nl