Primeur voor ziekenhuizen Tilburg en Den Bosch: ‘rijstkorrel’ zorgt voor minder littekens na borstoperatie.

15-10-2020 17:42


Auteur: Hein Eikenaar - bd.nl/tilburg-e-o




Chirurg Patricia Jansen toont het magneetzaadje waarmee de tumor in een borst wordt 'gemarkeerd'.

Chirurg Patricia Jansen toont het magneetzaadje waarmee de tumor in een borst wordt 'gemarkeerd'.

ETZ ' Fotografie & Film ' Ellen den Ouden.






TILBURG/DEN BOSCH - Een speciaal magneetje ter grootte van een rijstkorrel is een belangrijke doorbraak in de borstkankerchirurgie. Het scheelt patiënten stress, gedoe en littekens, zeggen deskundigen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
 

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn dinsdag voor het eerst borstkankerpatiënten geopereerd met een nieuwe techniek. Door een klein magneetje in de tumor te plaatsen, kunnen chirurgen efficiënter werken bij borstsparende operaties. 


Chirurg Patricia Jansen: ,,Door het magneetzaadje weet je precies waar je moet opereren. We kunnen daardoor kleinere littekens maken en op een veilige manier minder van de borst wegnemen."


Minder belastend voor patiënten:

De nieuwe werkwijze is volgens haar veel minder belastend voor patiënten.  ,,Tot op heden werkten we met een metalen ankerdraad om de tumor te lokaliseren. Zo'n draad werd een dag van te voren aangebracht en stak uit de borst. Alles werd goed vastgeplakt op het lichaam, zo moesten patiënten er dan een nachtje mee slapen."


Een voordeel van het magneetje is dat het ruim voor de operatie, tijdens een eerdere afspraak, kan worden geplaatst. Ook dit maakt volgens Jansen de stress voor patiënten rondom de toch al spannende operatiedag minder. 


Ondanks corona opereren:

Ondanks corona gaan borstoperaties gewoon door, benadrukt ze. Jansen deed dinsdag in het ETZ de eerste operaties met de nieuwe techniek. ,,Die zijn goed verlopen."






Het magneetzaadje dat het ETZ en JBZ sinds 13 oktober gebruiken bij borstoperaties is zo groot als een rijstkorrel.
Het magneetzaadje dat het ETZ en JBZ sinds 13 oktober gebruiken bij borstoperaties is zo groot als een rijstkorrel.

ETZ ' Fotografie & Film ' Ellen den Ouden. 




Het bedrijf Sirius Medical uit Eindhoven ontwikkelde de magnetische 'rijstkorrel', met steun van onder meer de  Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Pintuition, zoals de lokalisatie techniek officieel heet, werd afgelopen jaar getest in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Chirurg en onderzoeksleider Maud Bessems: ,,Daaruit blijkt dat de methode veilig is en presteert zoals bedoeld voor borstkankerpatiënten." 


Het JBZ werkte al met radioactieve zaadjes om tumoren te lokaliseren. Gebruik van radioactiviteit is omgeven door strenge regels. Bessems: ,,Sirius Pintuition heeft de voordelen van draadloze lokalisatie, maar dan zonder de radioactiviteit." Het ziekenhuis stapt op termijn over op het nieuwe systeem.


In het JBZ vinden jaarlijks 400 borstoperaties plaats, in het ETZ krijgen jaarlijks 450 patiënten de diagnose borstkanker. 



De resultaten van de studie in het JBZ worden 23 oktober 2020 gepresenteerd tijdens het Europese congres voor oncologie.




Bron: www.bd.nl