Praktische tips voor een betere conditie bij kanker.

18-11-2024 18:45

 

 

Logo Voedingenkankerinfo.nl

 

 

Je kunt zelf veel doen om je conditie tijdens of na behandeling van kanker zoveel mogelijk te verbeteren. Gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen en een gezond gewicht bereiken of behouden zijn belangrijk.

 

 

Blijf actief (indien mogelijk)


Bewegen en gezond eten zijn goed voor je herstel. Het is belangrijk, als het mogelijk is, om actief te blijven tijdens en na kanker. Bewegen zorgt ervoor dat je minder of geen spierkracht verliest, of zelfs weer spieren opbouwt.

 

Er zijn steeds meer aanwijzingen in wetenschappelijk onderzoek dat mensen die voor en na hun diagnose kanker bewegen, een betere kans hebben om gezond te worden en te blijven.

 

 

Lichaamsbeweging heeft nog meer voordelen. 

 

Lichaamsbeweging helpt:

 
  • vermoeidheid verminderen,
 
  • de weerstand versterken,
 
  • het hart en de longen gezond houden,
 
  • de kans verkleinen op andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en een hoge bloeddruk,
 
  • klachten van spanning en depressie verminderen,
 
  • de gemoedstoestand verbeteren,
 
  • spierkracht verbeteren en het verlies van spieren verminderen,
 
  • de stoelgang verbeteren.

 

 

Wat kan ik doen om mijn conditie te verbeteren?


Eet goed en gevarieerd:

Voor het verbeteren van je conditie is het belangrijk om te variëren met je eten en drinken. Zo zorg je ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Een diëtist gespecialiseerd in kanker kan je helpen met persoonlijk voedingsadvies. 

 

Algemene adviezen vind je op onze website.

 

 

Het kan zijn dat je bent afgevallen tijdens de behandeling. Voor je herstel is het belangrijk dat je niet verder afvalt en het liefst weer terugkomt op een gezond gewicht. 

 

Lees meer over onbedoeld gewichtsverlies.

 

 

Sommige behandelingen kunnen ervoor zorgen dat je aankomt en te zwaar wordt. Het is belangrijk om te proberen de gewichtstoename zoveel mogelijk te beperken. Let daarom op je voeding en hoeveel je beweegt. 

 

Lees meer over ongewenste gewichtstoename.

 

 

Vraag advies aan een diëtist:

Om zo goed mogelijk te herstellen kun je veel zelf uitzoeken, maar ook een diëtist kan je hierbij helpen. Tijdens een consult bij de diëtist bekijk je samen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn en wat bereikt zou kunnen worden. De diëtist berekent wat je nodig hebt en stelt voedingsadviezen op afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

 

Lees hier meer.

 

 

Supplementen:

Je vraagt je misschien af of supplementen ook helpen om je herstel te bevorderen. Supplementen zijn in allerlei vormen als capsule, tablet of drankje vrij te koop. Het gebruik heeft alleen zin als je via je normale voeding niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. De volkswijsheid ‘baat het niet, schaadt het niet’ gaat in dit geval niet op. 

 

Meer informatie over supplementen lees je hier.

 

 

Speciale beweegprogramma’s bij kanker:

Als je niet gewend bent om veel te bewegen of weer wilt beginnen met bewegen na een zware behandeling kan dat lastig zijn. Misschien ben je snel moe of heb je niet de mogelijkheid om weer volop te bewegen.

 

Er zijn beweegprogramma’s ontwikkeld, speciaal gericht op herstel na de behandeling van kanker. Begeleiding door een oncologiefysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je je conditie op een goede manier weer opbouwt. Je vindt een oncologiefysiotherapeut bij jou in de buurt met de Verwijsgids Kanker. Neem voor meer informatie over de vergoeding contact op met je zorgverzekeraar.

 

Kracht- en conditietraining:

Training tijdens en na behandeling van kanker gaat om zowel kracht- als duurtraining. Door deze combinatie worden zowel je spierkracht als je uithoudingsvermogen beter.

 

Voor mensen die niet gewend zijn om te sporten is het goed om meer te gaan bewegen en bijvoorbeeld te gaan wandelen of fietsen, ook tijdens de behandeling. Voor mensen die al sporten is het goed om hiermee door te gaan. Vaak merk je dat je minder intensief of minder lang per keer kunt sporten. Dit is niet erg, het voornaamste doel is dat je zoveel mogelijk actief wordt of blijft.

 

Eiwit voor spieropbouw bij krachttraining:

Het eten van extra eiwit in combinatie met training zorgt voor een beter herstel van je spieren en een betere spieropbouw. Met eiwitrijke voeding heeft je training dus meer resultaat. Voor je spieropbouw is het goed om direct na je training eiwitrijke producten te eten. Daarnaast gaat het herstel van je spieren ’s nachts verder als je vlak vóór het slapengaan (± half uur) nog iets eet wat veel eiwitten bevat. 

 

Hier vind je een lijst met eiwitrijke producten.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker