Polikliniek Familiaire Tumoren verbetert zorg bij erfelijke kankers.

27-12-2024 10:06

 

 

 

 

 

De Polikliniek Familiaire Tumoren ging begin dit jaar van start in het Catharina Ziekenhuis. Die richt zich op de diagnose, behandeling en begeleiding van patiënten met een verhoogd risico op borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker en darmkanker door een (mogelijke) erfelijke afwijking. Hoe kijkt gynaecoloog Jurgen Piek terug op de start hiervan en wat voor wensen heeft hij voor 2025?

 

“Ik durf best met enige trots te zeggen dat de polikliniek heel goed loopt. Het opstarten ging snel en soepel. Nu we bijna een jaar verder zijn blijkt dat we veel van elkaar leren én dat het ook erg praktisch is om patiënten met een team van specialisten te bespreken. Dat verbetert de zorg echt.”

 

“We begonnen de polikliniek om zorg te verbeteren voor vrouwen met een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van kanker. Die vonden we te versnipperd. De ene keer bij de Maag Darm Lever-arts, dan weer bij de gynaecoloog en een paar weken later weer naar een andere arts. Dat kon beter.”

 

 

We begonnen de polikliniek om zorg te verbeteren voor vrouwen met een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van kanker. Die vonden we te versnipperd

 
 
 
 
Van patiënten hoort Piek nu terug dat ze het fijn vinden dat afspraken vaker worden gebundeld. “Maar een wens voor 2025 is toch wel om een gedegen ervaringsonderzoek te doen onder patiënten om zo te kijken of we de zorg verder kunnen optimaliseren.”
 
 
 

Klinisch geneticus:

Een van de grootste pluspunten van de polikliniek is volgens Piek de aanwezigheid van de klinisch geneticus; een medisch specialist in erfelijke aandoeningen. Die brengt onder meer de medische familiegeschiedenis in kaart. “Wij werken samen met het RadboudUMC. Inmiddels sluit de klinisch geneticus bij ieder multidisciplinair overleg aan en zorgt met haar specifieke kennis voor nog meer diepgang.”

 

Volgend jaar staat dus in het teken van het optimaliseren van de polikliniek. “Je merkt dat artsen elkaar steeds beter weten te vinden en dat zo’n bespreking met meerdere disciplines (gynaecologie, chirurgie, mdl, klinisch genetica, psychologie) echt goed werkt. Los van het feit dat je met meerdere mensen met kennis van zaken naar een patiënt kijkt, leren artsen ook van elkaar.”
 

En verder in 2025? “Los van de PFT gaan we een hele bijzondere studie starten. Samen met onder meer de TU/e willen we een onderzoek doen naar het afweersysteem van vrouwen met eierstokkanker. Bij veel kankersoorten werkt immuuntherapie goed. Bij eierstokkanker helemaal niet. Wat daar de oorzaak van is, moet in die studie uitgevonden worden.”

 

In de laatste weken van het jaar blikken we terug met artsen, onderzoekers en patiënten die een bijzonder 2024 hadden en kijken we vooruit naar wat 2025 brengt.

 

 

Polikliniek familiaire tumoren, voor zorg en kennis over erfelijke kankers

Overleg bij de Polikliniek Familiaire Tumoren , met Jurgen Piek rechts achter de tafel. 

 

 

 

 

Bron: www.catharinaziekenhuis.nl