Peter voelde zich fit en gezond, maar bleek erg ziek: ‘Meedoen met onderzoek is mijn redding geweest’.

29-08-2024 12:19

 

 

Auteur: Sander Sonnemans  - .pzc.nl/rotterdam

 

 

Peter voelde zich fit en gezond, maar bleek erg ziek: 'Meedoen met onderzoek  is mijn redding geweest' | Home | destentor.nl

Peter onderging in het ziekenhuis vier zware chemokuren. 

Privéfoto

 

 

 

 

Peter is 60 jaar als blijkt dat hij darmkanker heeft. Nadat uit zijn dikke darm een tumor van 3 centimeter is verwijderd, denkt hij aan zijn herstel te kunnen gaan werken. Maar de kanker is uitgezaaid. Na een lange weg vol zware chemokuren is hij schoon verklaard en deelt hij een belangrijke boodschap.

 

‘Mij krijgen ze niet te pakken’, dacht Peter Schuurmans, die donderdag in een liveshow van de AvroTros praat over de effecten van de ziekte. De brandweerman uit Berkel en Rodenrijs, die ruim 35 jaar in Rotterdam-Rijnmond werkt, kreeg na een bevolkingsonderzoek te horen dat in zijn ontlasting een spoortje bloed was aangetroffen. ,,Ik voelde me goed en maakte me geen zorgen, ging eigenlijk lachend naar het ziekenhuis voor het daaropvolgende darmonderzoek. Het had niks te betekenen, hield ik mezelf voor.”

 

De boodschap komt keihard binnen: een tumor in de dikke darm. ,,Ik ben nummer drie, schoot het direct door mijn hoofd. In 2021 waren namelijk twee naaste collega’s van mij aan kanker overleden. De oncoloog zei dat het goed te opereren was, dus al gauw ging de knop om. ‘Schouders eronder’ zei ik tegen mezelf. De chirurg was positief. Ik vroeg me af hoe een tumor er eigenlijk uitziet? Dus ik vroeg hem vlak voor de operatie om een foto te maken van mijn tumor. Ik wilde hem wel zien. Dat heeft hij gedaan; het leek als een stukje rauw vlees.”

 

 

Nou is het klaar, dacht ik. Toen kwamen de emoties

Peter Schuurmans.

 

 

De operatie, begin oktober vorig jaar, verloopt naar tevredenheid. Maar dan, drie weken later, komt er slecht nieuws na onderzoek van de chirurg; de kanker is uitgezaaid. ,,Door de darmwand geprikt en uitgezaaid naar het buikvlies en de lymfe. Nou is het klaar, dacht ik. Toen kwamen de emoties.”

 

De oncoloog kondigt aan de kankercellen weg te krijgen, maar daar zijn dan wel zware chemokuren voor nodig. Schuurmans krijgt te horen dat hij er goed ziek van zou kunnen worden. De Berkelaar, vorige week opa geworden van zijn tweede kleinkind, neemt dat voor lief. Hij heeft ergens ook geen keus. ,,De oncoloog was zo positief, zo overtuigend. Daar heb ik me aan vastgehouden.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Peter voelde zich fit en gezond, maar bleek erg ziek: 'Meedoen met onderzoek  is mijn redding geweest' | Binnenland | gelderlander.nl

Brandweerman Peter Schuurmans genas van darmkanker en doet zijn verhaal in de tv-show Iedereen AAN, tegen kanker. 

 
FOTO:; Marco van der Caaij
 
 
 
 
 
 
Schuurmans gaat een zware periode tegemoet. Van de chemokuren die hij in het ziekenhuis via een infuus krijgt, wordt hij zo ziek dat hij de eerste tien dagen daarna niets waard is. Alsof die kuren nog niet genoeg van zijn kracht en doorzettingsvermogen vergen, blijkt hij, zoals hij het zelf zegt, ‘een bingokaart vol met bijwerkingen’ te hebben.
 

,,Hartkloppingen bijvoorbeeld. Het ergste was de schade aan mijn zenuwen in mijn handen. De werden aangetast door die chemo's. Zodoende deed alles wat ik beetpakte vreselijk veel pijn. Twaalf weken lang heb ik in huis met handschoenen aan gelopen. Alles wat koud was, kon ik niet beetpakken van de pijn. Ik had ook geen smaak meer.”

 

 

Mijn ene zus kwam stofzuigen, de andere maakte de badkamer schoon, om mijn vrouw te ontlasten

Peter Schuurmans.

 

 

Elke drie maanden naar ziekenhuis:

Nu, vier chemokuren in het ziekenhuis en bijna vijfhonderd chemopillen verder, is Schuurmans schoon verklaard en zal hij voorlopig nog vijf jaar elke drie maanden terug naar het ziekenhuis moeten voor controle. ,,Ik heb niet alleen gestaan”, constateert hij met genoegen. ,,Mijn ene zus kwam stofzuigen, de andere maakte de badkamer schoon, om mijn vrouw te ontlasten. Collega's kwamen mij bij het ziekenhuis ophalen als ik een chemokuur had gehad, een buurman liet onze hond uit.”

 

Schuurmans, afgelopen weekeinde nog officier van dienst op de brandweerkazerne in Berkel en Rodenrijs, is inmiddels volledig aan het werk. Al enkele keren is hij met collega’s uitgerukt. ,,Een gaslekkage, keukenbrand, stankoverlast; dat soort dingen.”

 

Hij ziet er gezond uit. Gebruind hoofd, geen grammetje vet te veel aan het lijf. ,,De bloedwaarden zijn goed. Dat is positief. Er wordt gezegd dat er een jaar voor staat eer ik volledig hersteld zou zijn. Maar kom op zeg, ik ben een jonge vent van 61! Bij mijn moeder van 91 stond nog zo’n hometrainer. Daar ben ik op gaan zitten. Ik loop veel met de hond en ga over zes weken de vierdaagse in Marbella lopen. Dat stond nog op mijn bucketlist. Vorige week ben ik nog vanuit Maassluis naar Hoek van Holland wezen lopen.”

 

Iedereen krijgt op z’n 55ste een uitnodi­ging voor het bevolkings­on­der­zoek naar darmkanker. Doe mee, raad ik aan

 
 
 
Zijn positieve inslag is een voorbeeld voor anderen, vindt het KWF. Dus is hij de geknipte persoon om in de week van KWF zijn verhaal te doen, vinden ze bij het Koningin Wilhelmina Fonds.
 

Dat brengt donderdag in samenwerking met omroep AvroTros de liveshow Iedereen AAN, tegen kanker op televisie. Schuurmans vertelt welke uitwerking de ziekte op hem, familie, vrienden en collega’s bij de brandweer heeft gehad. Tijdens zijn ziekte kreeg hij veel steun. Appjes, tweehonderd kaarten, bossen bloemen en fruitmanden. Al die steun gaf hem de kracht om door te gaan.

 

Maar Schuurmans heeft ook een boodschap uit te dragen, meldt hij. ,,Iedereen krijgt op z’n 55ste een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Doe mee, raad ik aan. Het is mijn redding geweest. Ik dacht dat ik gezond was en voelde me fit. Toch zat er kanker in de darm. Al kan ik met mijn optreden in die show maar een paar personen over de streep trekken om toch deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, dan is mijn doel bereikt.”

 

 

Verhalen herkenbaar voor de kijkers:

In Nederland krijgt een op de twee mensen kanker. ,,Dat betekent dat iedereen vroeg of laat met kanker te maken krijgt. Als patiënt of als naaste van een patiënt, familie, vrienden en collega’s”, zegt Nienke Kooistra van het KWF. ,,Peter vertelt in de show welke impact de ziekte op hem en zijn omgeving heeft gehad. Het persoonlijke verhaal dat hij in de tv-show doet, en dat van twee andere gasten, zullen daarom herkenbaar zijn voor de kijkers.”

 

 

De tv-show wordt uitgezonden in aanloop naar de jaarlijks KWF collecteweek, die begint op 1 september 2024.

 
 
 
 
Bron: www.pzc.nl