Pesticiden vergroten kans op sommige kankersoorten meer dan roken.
Auteur: Jeannette Kras - scientias.nl
De mens.
Pesticiden zoals het bekende glyfosaat, worden al langer in verband gebracht met parkinson. Zo komt de ziekte relatief veel voor bij Franse boeren, die ermee rondsproeien in hun wijngaarden. Parkinson wordt zelfs door de Franse overheid officieel erkend als ziekte veroorzaakt door landbouwgif. Nu is er volgens Amerikaanse onderzoekers ook een verhoogd risico op kanker, in sommige gevallen vergelijkbaar met dat van roken.
Recht op veilig werken:
“Het verhoogde risico op kanker door landbouwpesticiden is uiteraard groter naarmate je dichter bij de gebieden woont waar ze worden gebruikt. Voor bepaalde regio’s met een hoge productiviteit is het risico vrij aanzienlijk. Mensen die daar wonen, lopen meer kans om blootgesteld te worden aan bestrijdingsmiddelen, maar het gaat niet alleen om de boeren, in onze studie gaat het om de hele gemeenschap”, aldus Zapata tegen Scientias.nl. “En het idee om jezelf te verwijderen van de bron lost het probleem niet op; iemand moet het boerenwerk doen en ook die mensen hebben het recht om veilig te zijn.”
Non-Hodgkin-lymfoom:
Zapata waagt zich niet aan uitspraken over welke pesticiden het schadelijkst zijn. “Wij presenteren een lijst van belangrijke pesticiden die bijdragen aan specifieke vormen van kanker, maar benadrukken sterk dat het gaat om de combinatie van al deze stoffen. Er is er niet een die eruit springt”, benadrukt de onderzoeker.
Stapeling van bestrijdingsmiddelen:
Eerste vergelijking met roken:
De onderzoekers stellen dat hun studie de eerste uitgebreide evaluatie is van het kankerrisico op nationaal niveau. Tot nu toe heeft ook niemand de vergelijking gemaakt met roken. Die uitkomst was het verrassendst voor Zapata. “We voegden cijfers over roken toe in de analyse omdat het een bekende factor is die het kankerrisico verhoogt. Dit verbeterde de nauwkeurigheid van onze schatting en bood ook een context, iets waar we mee kunnen vergelijken.
We waren verrast om te zien dat pesticiden alle soorten kanker beïnvloeden en dat voor sommige van deze kankertypes het effect vergelijkbaar is met roken.”
De onderzoekers houden wel een slag om de arm: risicofactoren voor kanker zijn complex en er is alleen naar het grotere geheel gekeken, niet op individueel niveau. Zo zijn de verschillen per regio groot. In gebieden waar meer gewassen worden verbouwd, zoals het Midwesten van de VS dat bekendstaat om zijn maïsproductie, waren de verbanden tussen pesticiden en kanker opvallender.
Persoonlijke studie:
Doel van de studie is vooral om mensen, die misschien niet direct aan pesticiden worden blootgesteld, te laten nadenken over de gevolgen. Zo kwam het idee voor de studie van een pas afgestudeerde student. “Hij groeide op op een boerderij in een familie met een lange landbouwtraditie. Het onderzoek is voor hem heel persoonlijk.”
Maar ook Zapata wil stilstaan bij de menselijke kant. “Elke keer dat ik naar de supermarkt ga om eten te kopen, denk ik aan een boer die betrokken was bij het maken van dat product. Deze mensen brengen zichzelf vaak in gevaar voor mijn voedsel en dat speelt een rol in mijn waardering voor dat product. Het heeft zeker invloed op hoe ik me voel als die vergeten tomaat in de koelkast bedorven is en ik hem in de vuilnisbak moet gooien”, besluit Zapata.
Bron: www.scientias.nl