Parkhuys Almere biedt een plek voor steun en verbinding: ‘Kanker raakt niet alleen de patiënt, maar ook de mensen eromheen’.

21-02-2025 15:29

 

 

Auteur: Rachel Barten - almere.nl/nieuws

 

 

 

 

Parkhuys Almere biedt al ruim twintig jaar een warme en veilige plek voor mensen met kanker en hun naasten. Het inloophuis, opgericht in de vroege jaren 2000 door Leonie Groosman, was een van de eerste centra in Nederland waar mensen hun verhaal kwijt konden en steun konden vinden in een vertrouwde omgeving. Hoewel Leonie jarenlang betrokken was bij Parkhuys, is zij inmiddels niet meer actief binnen de organisatie. Ruud de Jonge, coördinator binnen de organisatie, blikt terug op de geschiedenis, de groei en de uitdagingen van het Parkhuys.

 

Oorspronkelijk was Parkhuys gevestigd in een pand tussen Filmwijk en Parkwijk, vandaar de naam. Hoewel het inloophuis jarenlang succesvol functioneerde op deze locatie, bracht de coronapandemie grote uitdagingen met zich mee. Zo werden de onderhoudskosten van het pand te hoog, waardoor het uiteindelijk verkocht moest worden.

 

 

De tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Ruud de Jonge.

 

 

 

 

In december 2021 verhuisde Parkhuys Almere naar de huidige locatie in Tussen de Vaarten. Door de pandemie daalde de opkomst drastisch. “Parkhuys moet het hebben van mensen die fysiek bij elkaar komen. Dat was lastig. We hebben een kwetsbare doelgroep, zowel onder de vrijwilligers als onder de gasten,” vertelt Ruud. Zelf werkt hij er sinds de zomer van 2022. Hij trof een situatie aan met weinig activiteit en nauwelijks nieuwe gasten. “De gasten die er waren, kwamen al jarenlang. Verder was er weinig aanloop van nieuwe bezoekers.”

 

 

De tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Het parkhuys.

 

 

 

Blijven groeien:

Enkele jaren voordat Ruud bij het Parkhuys begon, werd hij zelf geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven. Zijn vrouw overleed aan kanker. “Ik was niet ziek, maar wel mantelzorger. Kanker heeft een enorme impact op je leven. Niet alleen als patiënt, maar ook als partner. Daar moet je mee om leren gaan.”

 

Ruud en zijn familie vonden hun eigen manier om met de ziekte van zijn vrouw om te gaan, maar hij realiseert zich dat veel mensen hiermee worstelen en ondersteuning nodig hebben. Voor hem is het aantrekken van meer gasten dan ook een belangrijk doel. “Veel van dit soort huizen zijn blij als er 150 mensen binnenkomen. Maar als er 500 mensen zijn met een behoefte, dan heb ik er 350 nog niet kunnen bereiken.”

 

 

De tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

 

Woonkamer Parkhuys.

 

 

 

 

“Dit pand moet te klein worden. We kunnen hier prachtige dingen organiseren, maar we moeten er vooral voor zorgen dat we vol zitten, want die behoefte is er,” benadrukt hij. Sinds zijn komst zijn er verschillende inspanningen geleverd om meer mensen te bereiken. Die hebben hun vruchten afgeworpen: “Het aantal gasten is verviervoudigd. We hebben veel meer vrijwilligers en een groter activiteitenaanbod. We worden eigenlijk steeds relevanter.”

 

 

Meer dan alleen gesprekken:

Naast een plek om te praten biedt Parkhuys een breed scala aan gratis activiteiten voor mensen met kanker, afgestemd op de behoeften van de bezoekers. “Lang niet iedereen heeft behoefte aan diepzinnige één-op-één gesprekken of groepsgesprekken. Het moet ook gewoon gezellig zijn. De mannengroep binnen het Parkhuys is bijvoorbeeld uitgegroeid tot een hechte vriendengroep.”

 

 

De tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

 

 

 

Volgens Ruud zijn de activiteiten een manier voor mensen om zich gehoord te voelen en contact te maken met anderen die hetzelfde meemaken. “De dames van het knutselgroepje zien elkaar elke week. De ziekte is wel het thema dat hen bindt, maar het is niet de dominante factor in de activiteit.”

 

 

Uitdagingen voor de toekomst:

Een belangrijke uitdaging is het aantrekken van een bredere en jongere doelgroep. De huidige communicatiestrategie richt zich vooral op Facebook en LinkedIn, waardoor voornamelijk oudere doelgroepen worden bereikt. “We moeten meer doen met Instagram en TikTok om jongeren aan te spreken,” zegt Ruud. Daarnaast overweegt het Parkhuys activiteiten te organiseren die beter aansluiten bij jongere bezoekers, zoals game-avonden of bordspelavonden.

 

Ook diversiteit is een aandachtspunt. Ruud merkt dat bepaalde gemeenschappen minder goed worden bereikt en wil daar verandering in brengen. “We hebben vrijwilligers nodig uit diverse gemeenschappen om deze doelgroepen beter aan te spreken. Ik kan zelf moeilijk de Marokkaanse gemeenschap overtuigen om hier over kanker te praten, maar iemand uit die gemeenschap kan dat wellicht wel.”

 

Met nieuwe initiatieven en een bredere aanpak hoopt Ruud in de toekomst door te blijven groeien, meer mensen over de drempel te halen en een onmisbare plek te zijn voor kankerpatiënten en hun naasten.

 

 

 

Bron: www.1almere.nl