Oud-topzwemmer Joost overleefde kanker en is nu directeur van Stichting 'Fight cancer'.
Auteur: Paul Tromp - nhnieuws.nl/nieuws
Hij weet als geen ander met wat voor gevoel de deelnemers aan Swim to Fight Cancer aan de start staan. Toen oud-topzwemmer Joost Reijns (37) uit Zwaag 24 jaar was, kreeg hij de diagnose teelbalkanker. Nu zwemt hij als de nieuwe directeur van Stichting Fight cancer mee, de organisator van het zwemevenement op 1 juni 2025 in Haarlem.
Gisteravond was Joost aanwezig bij de aftrap van Swim to Fight Cancer Haarlem 2025. Met een duik in de Mooie Nel werd het startschot gegeven voor de inschrijving en het aantrekken van sponsoren. Hij is blij dat hij nu de directeur van Stichting Fight cancer, waar het zwemevenement onder valt, mag zijn. De voormalig topzwemmer vertelt aan NH zijn persoonlijke verhaal.
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Duik in de Mooie Nel, startschot Swim to Fight Cancer Haarlem 2025, helemaal links Joost .
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Duik in de Mooie Nel, startschot Swim to Fight Cancer Haarlem 2025 .
Teelbalkanker:
Uit onderzoek blijkt dat Joost teelbalkanker heeft. "Je schrikt enorm. Je verwacht zoiets nooit." In plaats van dat hij in Londen in het Olympisch bad zijn krachtige borstcrawl toont, ligt hij vooral op bed. Hij ondergaat chemokuren en twee operaties.
"Vooral de periode tussen de diagnose en het behandelingsplan is een ontzettend onzekere tijd. Je blijft in het ongewisse. Je broer vraagt of je doodgaat en je weet gewoon niet wat je moet antwoorden", vertelt hij. Dankzij de steun van zijn familie en (sport-)vrienden en vooral door veel met ze te praten, komt hij die gitzwarte periode door.
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Joost Reijns.
Na de succesvolle behandeling probeert Joost zijn zwemcarrière weer op te pakken. EK's en WK's volgen. Hij behaalt medailles, ook tijdens een gemixte estafette met Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. En hij kwalificeert zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Nieuwe directeur 'Fight cancer'
Maar dan krijgt zijn gezondheid weer een klap te verwerken. "Een dubbele longontsteking. Gewoon heel domme pech." Hij besluit de topsport achter zich te laten en stort zich op een maatschappelijke carrière.
Via de Johan Cruyff Academie loopt Joost stage bij KWF Kankerbestrijding en wordt hij in 2018 projectmanager bij Stichting Fight cancer, waar Swim to Fight Cancer onder valt. Inmiddels werkzaam bij een ander bedrijf ziet Joost dat Stichting Fight cancer een nieuwe directeur zoekt. Die kans mag hij niet laten schieten.
"Ik ben het helemaal eens met de missie van de organisatie. Het streven naar een wereld waarin kanker niet meer dodelijk hoeft te zijn. Door wetenschappelijk onderzoek financieel te ondersteunen door middel van sportevenementen zoals Swim to Fight Cancer. Daardoor wordt de kans steeds groter dat de ziekte in een vroeg stadium opgespoord wordt, goed behandelbaar is en ook de kwaliteit van leven geborgd blijft."
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Swim to Fight Cancer in Haarlem, 2023.
"We steunen via KWF Kankerbestrijding met de financiële opbrengst van alle donaties en sponsoren wetenschappelijk onderzoek naar kanker. En we ondersteunen ook weer een lokaal project. Zoals we vorig jaar deden met de comfortboxen voor het Spaarne Gasthuis."
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Foto: Jorieke (links) en Milanne van 'Swim' overhandigen de comfortbox op de afdeling oncologie.
Met de borstcrawl door de Haarlemse grachten:
Helemaal gestopt met de zwemsport is Joost nog niet. Met zijn eigen bedrijf geeft hij zwemclinics aan volwassenen. En hij zwemt mee tijdens 'de swims'. "Zolang mijn agenda het toelaat tenminste." Op 1 juni 2025 is hij er in ieder geval bij in Haarlem. "Natuurlijk met de borstcrawl, de mooiste zwemslag die er is. Maar deelnemers mogen natuurlijk ook rustig aan met de schoolslag naar de finish zwemmen."
Video: Swim to Fight Cancer is een tweejaarlijks evenement in Haarlem. De laatste keer was in 2023.
Swim to Fight Cancer Haarlem
Het is dit jaar de derde keer dat het evenement in 'grote opzet' in Haarlem plaatsvindt. Twee edities gingen niet door vanwege corona en de slechte kwaliteit van het zwemwater. Vanwege dat laatste probleem is het van september naar juni verplaatst.
Start en finish zijn bij de Melkbrug. Deelnemers kunnen twee of vier kilometer zwemmen. Ook is er een aparte swim voor kinderen en voor businessteams.
"We hopen dit jaar meer geld op te halen dan vorig jaar. Dus meer dan zes ton. En we hopen op nog meer deelnemers", vertelt Jorieke Exler, woordvoerder van Swim to Fight Cancer Haarlem.
"Er werken honderden vrijwilligers mee aan het evenement. Ook dit jaar slaan ondernemers in de stad de handen ineen en maken het evenement spectaculairder dan ooit. En deelnemers kunnen voorafgaand aan de swim weer meedoen aan trainingen. Wel in een wetsuit, want het water kan nog koud zijn."
Bron: www.nhnieuws.nl