Opnieuw topklinische erkenning voor afdeling Urologie van het Catharina Ziekenhuis.

14-02-2025 17:49

 

 

 

 

De afdeling Urologie van het Catharina Ziekenhuis heeft opnieuw landelijke erkenning gekregen op het gebied van topklinische zorg. Dat betekent dat er sprake is van uitstekende patiëntzorg, er voldoende opleidingsmogelijkheden zijn en er wetenschappelijk onderzoek wordt verricht om de zorg verder te verbeteren.

 

Uroloog Robert Hoekstra: “We hebben daar de afgelopen vijf jaar hard voor gewerkt en ons op verschillende vlakken verder verbeterd. Dit is de erkenning dat we nog steeds onze patiënten de hoogst mogelijke kwaliteit bieden op het gebied van prostaat-, blaas-, nier– en teelbalkanker.

 

Met name de behandeling van niertumoren springt daarbij in het oog. Hoekstra: “Het is uniek in Nederland dat we bestraling van niertumoren met behulp van de MR-LINAC kunnen aanbieden als reguliere behandeling. Dat kan op sommige andere plekken alleen in onderzoeksverband. Opereren is en blijft de hoofdbehandelmethode, maar voor patiënten die een operatie lichamelijk niet aankunnen, hebben we nu wel een extra optie.”

 

Bestralen van nieren is erg lastig omdat het orgaan meebeweegt met de ademhaling. “Deze bestralingsapparatuur houdt rekening met die ademhaling. Zo kun je heel effectief op precies de juiste plek bestralen.”

 

Bij een niertumor kan ook gebruik gemaakt worden van cryoablatie. Daarbij wordt de tumor bevroren. Die techniek wordt vooral bij kleinere niertumoren toegepast. “Deze behandeling wordt in een beperkt aantal ziekenhuizen aangeboden”, zegt Hoekstra.

 

Patiëntenzorg bij prostaatkanker:

Op het gebied van zorg bij prostaatkanker, waarvan in 2024 15.212 de diagnose kregen, zijn er afgelopen jaren tal van verbeteringen doorgevoerd. “We bieden al jaren meerdere behandelingen aan, want er is niet één behandeling de beste. Dat is patiëntspecifiek. We proberen echt onafhankelijk advies te geven en we willen graag dat de patiënt meebeslist. Daarvoor maken we steeds vaker gebruik van keuzehulpen.”

 

 

Uroloog Robert Hoekstra.

 

 

 

Zo’n keuzehulp zet verschillende behandelopties op een rijtje, inclusief risico’s en verwachte bijwerkingen. “Zo kunnen mensen beter afgewogen een beslissing nemen. Die keuzehulpen hebben we bij steeds meer aandoeningen en stadia van kanker om patiënten beter voor te lichten en duidelijk te maken wat voor gevolgen er voor patiënten zijn.”

 

“Als je als patiënt ouder bent en de diagnose krijgt, dan kan het best zijn dat je eerder overlijdt aan een andere aandoening. Prostaatkanker groeit namelijk heel traag. Misschien is niet behandelen dan wel de beste optie voor je, omdat je ook ziek kunt worden van de bijwerkingen van een behandeling. Zo proberen we patiënten zo individueel mogelijk te helpen met het uitkiezen van de beste behandeling.”

 

 

Aangepast zorgtraject:

Het zorgtraject bij prostaatkanker is de afgelopen jaren ook onder handen genomen. “Patiënten moesten soms best lang wachten voordat alle onderzoeken waren gedaan en de behandeling kon beginnen. In sommige gevallen is dat goed. Zeker als je meer tijd wil nemen om te kiezen wat voor behandeling het beste is”, zegt Hoekstra. “Bij andere patiënten is het snel duidelijk wat er nodig is. Dan wil je graag een beetje tempo maken. Daar zijn de zorgpaden op aangepast.”

 

Je kunt in het bloed van patiënten heel goed zien of een operatie geslaagd is

 
 
 
 
Voor patiënten die behandeld zijn, is ook de follow-up verbeterd. “Je kunt in het bloed van patiënten heel goed zien of een operatie geslaagd is. We hebben een afspraak met Diagnostiek voor U dat onze patiënten daar bloed kunnen laten prikken in plaats van in het ziekenhuis.  Dat is vaak dichterbij, bespaart hier een afspraak met een arts, is goedkoper voor de patiënt en zij kunnen bij Diagnostiek voor U flexibeler terecht. Daarmee bieden we echt zinnige zorg.
 
 

Robotchirurgie:

Ook de inzet van robotoperaties weegt mee in de landelijke erkenning. Complexe blaas- en nieroperaties worden in het ziekenhuis uitgevoerd met de Da Vinci Xi robot. Met die robot is uiterst precies te opereren. De prostaatoperaties worden uitgevoerd in het Prospercentrum in Nijmegen. Daar opereren de urologen van het Catharina Ziekenhuis, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen en het Radboud UMC met zo’n zelfde robot. Patiënten hebben minder pijnklachten en ze herstellen sneller. Het voortraject en de nazorg vindt gewoon plaats in Eindhoven.

 

 

Verbetering bij het nemen van biopten:

Bij het nemen van biopten van prostaatkanker zijn er ook veranderingen doorgevoerd om de zorg verder te verbeteren. Hoekstra: “Als je van de kanker een biopt wil nemen, dan doen we dat tegenwoordig op een andere plek. Voorheen namen we een biopt via de anus. Daarbij was er een grotere kans op infecties, met als potentieel gevolg dat we antibiotica aan patiënten moesten geven. Nu prikken we in het perineum, het stukje huid tussen de anus en de balzak. Dat is schoon gebied en is de kans op infecties veel kleiner.”
 
 

Meer topklinische zorg:

Het Catharina Ziekenhuis heeft in totaal 12 afdelingen die opgenomen zijn in het Topklinisch zorgregister. Het hele overzicht vind je op deze pagina.  Op de website van het STZ Topklinisch Zorgregister, die deze erkenning uitdeelt, kunt ook meer informatie vinden.

 

 

 

Bron: www.catharinaziekenhuis.nl