Operatie pNET geeft vaker complicaties dan PDAC.

24-02-2025 18:32

 

 

 

 

 

De opties voor operatie van neuro-endocriene tumoren in de alvleesklier (pNET) zijn voor een groot deel hetzelfde als voor het ductaal adenocarcinoom van de alvleesklier (PDAC). Toch zijn er aanwijzingen dat de resultaten na een operatie voor pNET vaak slechter zijn dan voor PDAC. Onderzoekers van de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG) brachten deze resultaten in kaart voor de Nederlandse ziekenhuizen.

 

Verschillende studies hebben beschreven dat pNET-operaties vaak gepaard gaan met complicaties. De DPCG-onderzoekers hielden bij hoe vaak een operatie succesvol was en met welke complicaties patiënten te maken kregen. Door de uitkomsten te vergelijken tussen pNET- en PDAC-patiënten, wilden zij uitzoeken op welk vlak er verbetering nodig is.

 

 

pNET minder vaak ‘ideale uitkomst’


Tussen 2014 en 2021 telden de onderzoekers voor alle Whipple operaties en alvleesklierstaartresecties bij pNET- en PDAC-patiënten de volgende zes uitkomsten:

 
  • of de patiënt was overleden na de operatie.
 
  • of er ernstige complicaties waren opgetreden.
 
  • of er fistels waren ontstaan.
 
  • of de patiënt een tweede keer moest worden geopereerd.
 
  • of de patiënt langer dan gemiddeld in het ziekenhuis moest blijven.
 
  • of de patiënt opnieuw in het ziekenhuis moest worden opgenomen.
 
 
 

Als er van alle zes de factoren géén sprake was, dan werd dat een ‘ideale uitkomst’ genoemd.

Uit de telling bleek dat een ideale uitkomst minder vaak voorkwam bij patiënten met pNET dan bij patiënten met PDAC. Dit was vooral het geval bij de Whipple operaties. Patiënten met pNET moesten vaker opnieuw worden geopereerd en lagen vaker bovengemiddeld lang in het ziekenhuis. Het grootste verschil was te zien in het ontstaan van fistels: hier kregen patiënten met pNET na een Whipple operatie 4 keer zo vaak mee te maken (32%) dan patiënten met PDAC (8%).

 

 

Goede voorlichting en meer onderzoek nodig:

Het is bekend dat patiënten met een wijde alvleesgang of een stevig alvleesklierweefsel een lager risico hebben op de vorming van fistels. Deze eigenschappen kwamen minder vaak voor bij pNET dan bij PDAC. Toch konden deze eigenschappen het verschil in uitkomsten niet helemaal verklaren; ook toen de onderzoekers alleen de patiënten met smalle alvleesgang of zacht alvleesklierweefsel selecteerden voor hun vergelijking, had de pNET-groep nog steeds slechtere uitkomsten dan de PDAC-groep.
 

De Whipple operatie van pNET kan dus gepaard gaan met hoge risico’s, zo concluderen de onderzoekers, en het is belangrijk dat patiënten hier goede voorlichting over krijgen. Daarnaast is meer onderzoek nodig naar manieren om fistels te voorkomen, om de uitkomsten voor pNET-patiënten te verbeteren.
 
 

Meer informatie:

 

De originele Engelstalige samenvatting van het onderzoek is hier te lezen.

 

Resultaten van onderzoeken en trials verschijnen meestal in de Engelse taal. Om deze informatie toegankelijk te maken schrijven we samenvattingen van de resultaten van onderzoeken naar (de behandeling van) alvleesklierkanker. 

 

Op de webpagina resultaten onderzoeken vind je de onderwerpen en hyperlinks naar de samenvattingen.