Open innovatielab versnelt de toepassing van beeldgestuurde technieken bij kanker.

25-10-2024 09:36

 

 

 

Toekenning subsidie voor het project IMAGINE.

 
 
 
 
 
 
 
Patiënten met kanker sneller en effectiever behandelen met de nieuwste minimaal invasieve technieken en tegelijkertijd de druk op de zorg verlichten. Dat is het doel van IMAGINE. De NWO en zowel publieke als private partners investeren samen 54 miljoen euro in dit innovatielab voor beeldgestuurde ingrepen, dat wereldwijd toonaangevend is. Het Radboudumc is betrokken bij dit project, dat geleid wordt door UMC Utrecht.
 

Medische beeldvorming en beeldgestuurde ingrepen worden steeds belangrijker in de kankerbehandeling. Bijvoorbeeld, met de MR-Linac kunnen bestralingstherapieën veel gerichter worden uitgevoerd. Prostaatkankerpatiënten hoeven nu nog maar vijf keer behandeld te worden, in plaats van de twintig sessies die eerder nodig waren.

 

Het open innovatielab IMAGINE heeft als doel nieuwe medische technologieën sneller te integreren in ziekenhuizen. Hier werken bedrijven en onderzoeksinstituten samen aan innovaties zoals de MR-Linac, waarbij de nieuwste wiskundige, AI- en datatechnologieën worden gecombineerd met beeldgestuurde technieken.
 
 

Minder belastend:

Beeldgestuurde behandelingen zijn gericht en minder ingrijpend. Artsen gebruiken beeldvormende technologieën (zoals MRI, CT, röntgen en echo) om tumoren nauwkeurig in kaart te brengen tijdens de ingreep. Hierdoor kunnen behandelingen preciezer worden uitgevoerd, wat leidt tot minder bijwerkingen, omdat gezond weefsel beter wordt beschermd. Vaak zijn deze behandelingen ook minder belastend dan traditionele chirurgische ingrepen.

 

 

Kunstmatige intelligentie en vroegtijdige evaluatie:

Namens het Radboudumc werken Peter Koopmans en Janneke Grutters mee aan het project IMAGINE, dat wordt geleid door UMC Utrecht. MRI-onderzoeker Peter Koopmans gaat werken aan AI-methoden om bewegende organen en tumoren tijdens een bestraling te kunnen volgen op de MRI-beelden. Ook gaat hij MRI-biomarkers ontwikkelen om veranderingen in de tumor en omliggend weefsel te kunnen zien gedurende het behandeltraject. Janneke Grutters, hoogleraar Early Health Technology Assessment, onderzoekt hoe de innovaties die in IMAGINE ontwikkeld worden het best kunnen worden ingezet om zo te leiden tot een efficiëntere en beter houdbare zorg, door deze technieken vroegtijdig te evalueren.
 
 

Samenwerking:

Andere deelnemende partijen zijn Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis/Nederlands Kanker Instituut, Catharina Ziekenhuis, Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), Elekta,  Fontys Hogeschool, Hogeschool Utrecht, De Haagse Hogeschool, KALCIO Healthcare, Lygature, Philips, Radboudumc, Technische Universiteit Eindhoven, Tesla Dynamic Coils, Universiteit Utrecht en Utrecht Inc. Wiskundigen, AI-ontwikkelaars, beeldwetenschappers, ingenieurs en artsen werken samen binnen IMAGINE. Ze delen hun expertise en middelen met medtech bedrijven om de nieuwste beeldvormende en beeldgeleide technologieën te ontwikkelen.

 

 

Lees hier meer op de website van UMC Utrecht.