Oorzaak van Dikkedarmkanker.
Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van dikkedarmkanker.
Bij ongeveer 5 - 10 % van de mensen met dikkedarmkanker is erfelijkheid de oorzaak. De meest voorkomende erfelijke vormen van darmkanker zijn het Lynchsyndroom en FAP.
Erfelijke vormen van darmkanker ontstaan meestal op jonge leeftijd, voor het 50e levensjaar. Hoe meer van de onderstaande kenmerken voorkomen binnen één familie, hoe groter de kans dat er sprake is van erfelijkheid:
- Als er ten minste drie familieleden, in twee opeenvolgende generaties, darmkanker hebben (gehad). Minstens één van hen is een eerstegraads familielid. Dat houdt in een ouder, broer, zus of kinderen.
- Als er behalve darmkanker ook baarmoederkanker in uw familie voorkomt.
- Als darmkanker (en/of baarmoederkanker) wordt vastgesteld voor het 50ste levensjaar, bij u of een naast familielid.
Soms komt dikkedarmkanker vaker dan normaal in de familie voor. Ook dan is het verstandig dit met uw arts te bespreken. De huisarts kan beoordelen of verder onderzoek naar de familiegeschiedenis noodzakelijk is. In dat geval zal de huisarts u doorverwijzen naar een erfelijksheidsdeskundige.
Er is niet één oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van niet-erfelijke dikkedarmkanker. Er zijn een aantal factoren bekend die de kans op dikkedarmkanker vergroten:
- Leeftijd.
De kans op dikkedarmkanker neemt toe met de leeftijd, met name vanaf 50 jaar. - Poliepen.
De aanwezigheid van poliepen is een risicofactor omdat dikkedarmkanker ontstaat uit poliepen. - Een voorgeschiedenis van dikkedarmkanker.
Mensen die al eerder dikkedarmkanker hebben gehad, hebben een grotere kans om opnieuw darmkanker te krijgen. - Dikkedarmkanker in de familie (zie boven).
- Colitis ulcerosa en ziekte van Crohn.
Patiënten met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn hebben een licht verhoogde kans op darmkanker. Regelmatige controle is daarom belangrijk. - Rood en bewerkt vlees.
Het eten van grote hoeveelheden rood vlees (rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees) en bewerkt vlees (vlees dat is geconserveerd door rook, toegevoegd zout of chemische conserveringsmiddelen) lijkt een risicofactor voor dikkedarmkanker. Een hoge consumptie van groente, fruit en zuivelproducten heeft mogelijk een licht beschermend effect. Verder wetenschappelijk onderzoek is echter nodig. - Roken en overmatig alcoholgebruik.
Zowel roken als overmatig alcoholgebruik lijkt de kans op dikkedarmkanker te vergroten. - Weinig bewegen én overgewicht.
Bron: Maag Lever Darm Stichting.