'Ontboezeming' - in gesprek over kanker.

07-10-2024 09:11

 

 

Auteur: Redactie nijmegen-oost.nl

 

 

Ontboezeming' - in gesprek over kanker | Nieuws uit Nijmegen

Foto door Monique Uien.

 

 

 

Oktober is algemeen bekend als de maand waarin de bomen van kleur veranderen en de tijd een uur teruggaat. Het is ook de borstkankermaand en de maand met de bijnaam stoptober, ter aanmoediging om te stoppen met roken. Het boek ‘Ontboezeming’, geschreven door Nijmegen-Oostgenote Marion van Weeren, gaat over borstkanker en longkanker. Een boek uit het leven gegrepen.

 

“Zoveel mensen met kanker, zoveel verhalen”, zegt Marion. “Mijn verhaal is er slechts een van vele. Ik hoop mensen te stimuleren om met elkaar over kanker te praten, ook al is dat misschien lastig. Ik denk echt dat het eerder groter wordt dan kleiner als we het er niet over hebben. De typische, denkbeeldige roze olifant in de kamer waar iedereen op zijn tenen omheen loopt en die we allemaal wel kennen.”

 

Marion kreeg in 2016 de diagnose borstkanker en verloor zes jaar eerder haar vader aan longkanker. In ‘Ontboezeming’ wisselen beide verhalen elkaar af. Eerlijk, liefdevol en met humor vertelt ze wat er zoal op haar afkomt. Ze absorbeert de eerste ontreddering en maakt haar eigen diagnose een deel van wie ze is. Haar vader wil ze zo nabij mogelijk komen, na een periode van verwijdering.

 

Al met al is ‘Ontboezeming’ een ontwapenend verhaal over de kracht van familiebanden, over de moed vinden om te omarmen wat je ten deel valt. Over het vermogen - desnoods tegen de klippen op - om lief te hebben. En vooral: over de drang je bestaan, voor zolang het duurt, betekenis te geven.

 

 

 

 

 

Op woensdagavond 16 oktober  2024 deelt Marion tijdens een interactieve avond haar verhaal in het Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163. 

Welkom vanaf 19.00 uur, met een halfuur inlooptijd. Na afloop is er gelegenheid om haar boek te kopen en desgewenst te laten signeren.

 

‘Ontboezeming’ is daarnaast online te koop of te bestellen bij de boekwinkel. In Nijmegen is het bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Boekhandel Roelants (voorheen De Oude Mol).