Onderzoek vindt geen verband tussen zwangerschapsdiabetes en risico op borstkanker.
Vrouwen die zwangerschapsdiabetes ontwikkelen, hebben geen grotere kans om later ook borstkanker te krijgen, zo blijkt uit een onderzoek onder bijna driekwart miljoen moeders dat dit jaar wordt gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) (Madrid, 9-13 september).
Zwangerschapsdiabetes, een type diabetes dat zich tijdens de zwangerschap kan ontwikkelen, treft wereldwijd 14% van de zwangere vrouwen en komt steeds vaker voor, waarbij degenen die met obesitas leven, een familiegeschiedenis van diabetes hebben en/of ouder zijn, een groter risico lopen. Ras en etniciteit kunnen ook van invloed zijn op het risico.
Het verdwijnt meestal na de bevalling. Vrouwen die het hebben gehad, hebben echter meer kans om in de jaren daarna diabetes type 2 te ontwikkelen . Zwangerschapsdiabetes wordt ook geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, metaboolsyndroom, chronische nierziekte en psychische aandoeningen, waaronder postnatale depressie.
Insulineresistentie, waarbij de cellen van het lichaam niet goed reageren op insuline en glucose niet goed uit het bloed kunnen opnemen, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt, is een belangrijk kenmerk van zwangerschapsdiabetes en wordt ook in verband gebracht met borstkanker.
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat zwangerschapsdiabetes geassocieerd wordt met een hoger risico om later de diagnose borstkanker te krijgen. Maar ander onderzoek heeft geconcludeerd dat het risico op borstkanker lager is – of dat er helemaal geen verband is.
Borstkanker is de meest voorkomende kanker , en tevens de belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij vrouwen wereldwijd. Het heeft ook zeer hoge behandelingskosten vergeleken met andere soorten kanker.
Als we weten wie een grotere kans heeft om borstkanker te krijgen, kunnen we de ziekte mogelijk eerder opsporen, wanneer de ziekte gemakkelijker te behandelen is. Daarmee kunnen we het aantal sterfgevallen en behandelingskosten terugdringen en de psychologische en fysieke gevolgen voor vrouwen beperken."
Maria Hornstrup Christensen, onderzoeksleider van het Steno Diabetes Center Odense, Odense Universitair Ziekenhuis, Odense, Denemarken
Om meer te weten te komen, maakten Dr. Christensen en collega's gebruik van geboorte-, patiënten- en andere nationale registers om informatie te verkrijgen over alle vrouwen die in een periode van 22 jaar in Denemarken zijn bevallen.
Nadat vrouwen met reeds bestaande diabetes of borstkanker waren uitgesloten, bleven 708.121 vrouwen die tussen 1997 en 2018 bevallen waren, in de analyse over.
24.140 (3,4%) van de vrouwen kregen de diagnose zwangerschapsdiabetes in één of meer zwangerschappen. De mediane leeftijd bij zwangerschap was 28 jaar bij zowel vrouwen met als vrouwen zonder zwangerschapsdiabetes.
De vrouwen werden gedurende een mediaan van 11,9 jaar gevolgd, waarbij bij 7.609 vrouwen borstkanker werd vastgesteld.
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hadden niet meer kans om borstkanker te krijgen dan vrouwen zonder zwangerschapsdiabetes. Dit werd gezien met betrekking tot borstkanker in het algemeen, premenopauzale borstkanker en postmenopauzale borstkanker.
Deze bevinding bleef overeind toen rekening werd gehouden met leeftijd, pariteit, etniciteit, inkomen, beroep, opleiding en reeds bestaande gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk.
Ook analyses waarbij rekening werd gehouden met de BMI vóór de zwangerschap, roken tijdens de zwangerschap en obstetrische complicaties, zoals pre-eclampsie, konden geen verband vinden tussen zwangerschapsdiabetes en borstkanker.
De auteurs concluderen dat het onderzoek, een van de grootste in zijn soort, niet heeft aangetoond dat zwangerschapsdiabetes verband houdt met een hoger risico op borstkanker.
Dr. Christensen, die haar tijd verdeelt tussen onderzoek en haar werk als vroedvrouw, gespecialiseerd in de zorg voor vrouwen met diabetes, zegt: "Het zal geruststellend zijn voor vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad om te weten dat zij geen hoger risico lopen op het ontwikkelen van borstkanker.
Ze moeten er echter wel rekening mee houden dat ze een hoger risico lopen op bepaalde aandoeningen, waaronder diabetes type 2.
"En alle vrouwen, ongeacht of ze zwangerschapsdiabetes hebben gehad of niet, moeten zich bewust zijn van hun borsten en deze regelmatig controleren op veranderingen."
Ze voegt eraan toe dat de onderzochte vrouwen overwegend blank waren en in een land woonden waar de gezondheidszorg en borstkankerscreening gratis waren. De bevindingen zijn daarom niet per se van toepassing op andere bevolkingsgroepen en zorgstelsels.
Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.