Onderzoek toont aan dat niet-statine cholesterolmedicijnen het risico op leverkanker kunnen verminderen.
Auteur: Jen Brogan - pharmatimes.com/news
De derde belangrijkste doodsoorzaak door kanker is verantwoordelijk voor meer dan 700.000 sterfgevallen per jaar.
Uit een onderzoek van onderzoekers van het National Cancer Institute (NIH) is gebleken dat cholesterolverlagers die geen statines zijn, het risico op leverkanker kunnen verlagen.
In een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift CANCER van de American Cancer Society , zochten onderzoekers naar verbanden tussen vijf soorten cholesterolverlagende medicijnen die geen cholesterolverlagende werking hebben en het risico op leverkanker.
Leverkanker is verantwoordelijk voor meer dan 700.000 sterfgevallen per jaar en is daarmee de zesde meest voorkomende vorm van kanker ter wereld en de derde meest voorkomende doodsoorzaak door kanker.
Cholesterolverlagende medicijnen die geen statines zijn, zoals cholesterolabsorptieremmers, galzuurbindende harsen, fibraten, niacine en omega 3-vetzuren, werken allemaal op verschillende manieren en worden voorgeschreven om het cholesterol- en lipidengehalte te reguleren.
Met behulp van informatie uit de Clinical Practice Research Datalink, die ongeveer 7% van de Britse bevolking bestrijkt, analyseerden onderzoekers 3.719 gevallen van leverkanker en 14.876 overeenkomende controles zonder kanker.
Er werden ook aanvullende matches gemaakt op basis van de type 2-diabetes van de patiënten en hun chronische leverziekte.
In totaal ontdekten de onderzoekers dat het gebruik van cholesterolabsorptieremmers gepaard ging met een 31% lagere kans op leverkanker, terwijl statines in de algehele analyse gepaard gingen met een 35% lagere kans.
Bovendien werden deze medicijnen in verband gebracht met een lager risico op leverkanker in analyses op basis van diabetes en leverziektestatus, terwijl er geen verbanden met het risico op leverkanker werden waargenomen voor fibraten, omega-3-vetzuren of niacine, en het gebruik van galzuurbindende harsen werd in de algehele analyse geassocieerd met een hogere kans op leverkankerrisico.
Dr. Katherine McGlynn, senior onderzoeker, NIH-afdeling kankerepidemiologie en genetica, merkte op: "De resultaten van onze studie vereisen replicatie in andere populaties. Als onze bevindingen echter in andere studies worden bevestigd, kunnen onze resultaten informatie opleveren voor onderzoek naar leverkankerpreventie."
Eerder, in juni, toonde een onderzoek uitgevoerd door Oxford Population Health aan dat een cholesterolverlagend medicijn, fenofibraat, het risico op retinopathie, een oogziekte, bij mensen met diabetes kan helpen verlagen als onderdeel van het onderzoek Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland.