Onderzoek naar effect van bewegen op neuropathie kan van start.
Helpt lichamelijke training tegen de gevolgen van zenuwschade na chemotherapie? Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, gaan het uitzoeken. KWF Kankerbestrijding kent vandaag een flinke subsidie toe die dit mogelijk maakt. “Er zijn aanwijzingen dat bewegen helpt, maar de beschikbare studies zijn te beperkt om te kunnen toepassen in de praktijk.”
FacesofNKI | ontmoet Martijn Stuiver + video
In het Antoni van Leeuwenhoek wijden honderden wetenschappers hun leven aan het zoeken naar manieren om kanker te slim af te zijn. Wie zijn zij? We stellen je voor aan klinisch epidemioloog en fysiotherapeut Martijn Stuiver.
Chemotherapie doodt kankercellen maar kan ook zenuwen beschadigen. Dit heet neuropathie, waarbij je last krijgt van pijn, tintelingen of gevoelloosheid. En van problemen met de kracht en aansturing van je spieren. Neuropathie die niet spontaan herstelt na de behandeling, kan het dagelijks leven van (ex)patiënten enorm beïnvloeden.
Betere kwaliteit van leven:
“Er zijn weinig behandelopties voor neuropathie”, zegt Martijn Stuiver, onderzoeker, epidemioloog en voormalig fysiotherapeut. “Het effect van behandeling met medicijnen is erg beperkt en die medicijnen hebben bijwerkingen. Daarom willen wij graag uitzoeken of mensen geholpen zouden zijn met fysiek bewegen onder begeleiding. We hopen dat het hun klachten en de hinder die ze daarvan ondervinden vermindert. We verwachten dat daarmee de kwaliteit van hun leven zodanig verbetert dat het opweegt tegen de kosten van het beweegprogramma.”