Onderzoek naar betere opsporing terugkeer of uitzaaiingen longkanker.
In Nederland worden de controles van longkankerpatiënten gedaan met CT-scans van de longen. Met een CT-scan kan je alleen zien of er terugkeer of uitzaaiingen zijn in de borstkas. Omdat er ook een risico is op uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam, zou je die het liefst ook zo snel mogelijk willen ontdekken.
Als uitzaaiingen in een laat stadium worden ontdekt, zijn er minder behandelingen mogelijk. Terwijl er de laatste jaren veel meer behandelingen mogelijk zijn voor patiënten met maar een paar uitzaaiingen. Bijvoorbeeld heel gerichte bestraling van uitzaaiingen, immuuntherapie of een operatie. Dit vergroot de kans op langer leven met een goede kwaliteit van leven. Maar daarvoor moet een arts de uitzaaiingen wel vinden. In de NVALT31-PET studie wordt onderzocht of dit met een PET-CT scan beter kan.
Foto: Radboudumc.
Wat is het doel van het onderzoek?
In dit onderzoek wordt vergeleken wat de toegevoegde waarde is van een gecombineerde F18 - FDG PET/CT-scan (PET/CT-scan) op langer leven en kosten in vergelijking met de nacontroles met alleen een CT-scan.
Wanneer kan je meedoen aan dit onderzoek?
Ga je starten of ben je net gestart met jouw controles, dan kun je mogelijk deelnemen aan dit onderzoek. Als je vragen hebt over meedoen aan de studie, dan kan je die stellen aan je longarts. Je longarts kan je vertellen of je mee kunt doen. Hier kan je zien welke ziekenhuizen meedoen aan het onderzoek. Het kan zijn dat je ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek meedoet. Vraag dit aan je arts.
Wat houdt het onderzoek in?
Patiënten die meedoen worden door loting verdeeld in twee groepen. Dat betekent dat je niet zelf kunt kiezen of je de controle met alleen een CT-scan of ook met de PET/CT wilt. In welke groep je komt, wordt bepaald door ‘lootjes trekken’.
- Groep 1, de controlegroep: de mensen in deze groep krijgen CT-scans volgens de richtlijn, zoals bij de standaard zorg. Deze afspraak duurt 30 minuten.
- Groep 2, de interventiegroep: de mensen in deze groep krijgen naast de CT-scan ook een PET/CT-scan. Deze afspraak duurt 2 uur. De CT-scan en PET/CT- scan vinden op dezelfde dag plaats.
Het onderzoek duurt 3 jaar. In die tijd komt je 5 keer naar het ziekenhuis voor de scans. Op die momenten krijg je ook vragenlijsten toegestuurd.
Levert het onderzoek iets voor mij op?
Als je in groep 2, de interventiegroep, zit krijg je scans die mogelijk terugkerende longkanker eerder vinden. Hierdoor kan je eerder met een behandeling starten. De PET/CT-scan duurt langer dan de normale CT-scan. Je bent hier dus iets meer tijd mee kwijt.
Meer informatie of meedoen:
Wil je meer informatie over dit onderzoek?
Lees hier dan meer.
Als je vraag niet in deze informatie staat, kun je contact met opnemen met het studieteam. Via 06-11469084 of mail naar nvalt31pet@radboudumc.nl
Stel vragen over of je mee kunt doen aan de studie aan je eigen longarts, die kent jouw situatie.
Bron: www.longkankernederland.nl/nieuws