Onderzoek koppelt vezelrijk dieet aan vertraagde progressie van bloedkanker.
Auteur: Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
Credit: Unsplash/CC0 Publiek Domein.
Onderzoekers van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) hebben de resultaten gerapporteerd van de allereerste klinische proef. Hieruit blijkt dat een dieet met veel vezels en plantaardige voeding de progressie naar multipel myeloom, een zeldzame en ongeneeslijke bloedkanker die het beenmerg aantast, kan vertragen.
De studie omvatte 20 deelnemers met een precancereuze bloedziekte en een verhoogde body mass index (BMI) met een risico op het ontwikkelen van multipel myeloom . Ze ontvingen 12 weken lang plantaardige maaltijden met veel vezels en 24 weken coaching. Twee deelnemers met progressieve ziekte vóór de studie vertoonden een significante verbetering van hun ziekteprogressietraject. Bovendien was één jaar na inschrijving geen van de deelnemers geprogresseerd naar multipel myeloom. MSK-myeloomspecialist en leider van de NUTRIVENTION-studie, Urvi Shah, MD, presenteerde deze bevindingen op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Hematology (ASH) in 2024 in San Diego, Californië.
"Deze studie toont de kracht van voeding aan, met name een vezelrijk plantaardig dieet, en biedt een beter begrip van hoe het kan leiden tot verbeteringen in het microbioom en de stofwisseling om een sterker immuunsysteem op te bouwen," aldus Dr. Shah. "Deze bevindingen ondersteunen verder hoe wij als artsen patiënten, met name degenen met precancereuze aandoeningen, kunnen empoweren met kennis over het verminderen van hun kankerrisico door middel van dieetveranderingen."
Multipel myeloom is de op één na meest voorkomende bloedkanker en ontstaat doorgaans uit voorloperaandoeningen die monoklonale gammopathie van onbepaalde significantie (MGUS) en smeulend (symptoomloos) myeloom worden genoemd. Recente studies hebben een verhoogd risico op multipel myeloom aangetoond bij personen met een slechte kwaliteit van het dieet en een verminderde inname van plantaardig voedsel. Bovendien is de kans dat personen met deze aandoeningen en een verhoogde body mass index (BMI) zich ontwikkelen tot multipel myeloom twee keer zo groot als bij personen met deze aandoeningen en een normale BMI. Met deze informatie zijn onderzoekers op zoek gegaan naar manieren om in te grijpen voordat deze aandoeningen zich kunnen ontwikkelen tot kanker.
Tijdens het onderzoek werden deelnemers aangemoedigd om zoveel te eten als ze wilden, zolang het maar plantaardig voedsel was, zoals fruit, groenten, noten, zaden, volkoren granen en peulvruchten. Met deze dieetveranderingen waren er significante verbeteringen in de kwaliteit van leven, insulineresistentie , gezondheid van het darmmicrobioom en ontstekingen. Gemiddeld verloren deelnemers acht procent van hun lichaamsgewicht na 12 weken. Na deze positieve resultaten schrijft Dr. Shah zich momenteel in voor een groter, multicenteronderzoek met 150 deelnemers, genaamd NUTRIVENTION-3 .
Deze bevindingen werden bevestigd in een muizenmodel met een sluimerend myeloom, waarbij 44% van de muizen die het vezelrijke dieet kregen, geen myeloom ontwikkelde, vergeleken met de muizen die het standaarddieet kregen, waarbij alle muizen myeloom ontwikkelden.
Meer informatie:
671 Een dieetinterventie met veel vezels (NUTRIVENTION) bij voorlopers van plasmacelstoornissen verbetert biomarkers van de ziekte en kan de progressie naar myeloom vertragen, ash.confex.com/ash/2024/webpro … ram/Paper202224.html
Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.medicalxpress.com