Ondanks groot risico op kanker: 25 jaar na verbod worden nog steeds spullen met asbest verkocht.
Foto: BELGAIMAGE.
Er worden nog altijd asbesthoudende producten verkocht, ook al is dat al 25 jaar verboden wegens het verhoogde risico op kanker. Dat ontdekte VRT NWS. Op tweedehandssites, maar evengoed in fysieke winkels vind je allerhande spullen terug die uit de gevaarlijke stof zijn vervaardigd: van een tuinstoel over bloembakken tot een hondenhok in asbestcement, je kan het zo gek niet bedenken. En daar hangen vaak stevige prijskaartjes aan vast.
Bloembakken, tuinschalen en zelfs meubels met asbest. Ze lijken terug van nooit weggeweest en er wordt grof geld voor betaald, soms wel tot enkele duizenden euro. Ondanks de exuberant hoge prijzen en de bewezen kankerverwekkendheid van het goedje, gaan de producten als zoete broodjes over de toonbank, zowel online als in de winkel. Het betreft meestal vintage spullen uit de jaren 50 en 60 die aangeprezen worden als mooie decoratieve stukken.
Verboden:
De verkoop van asbesthoudende producten is nochtans verboden sinds 1998. Ze in je bezit hebben is dan weer wel toegelaten, mits ze in een goede staat verkeren. Door de verkoop illegaal te maken, hoopt men de eens zo populaire stof geleidelijk aan weg te krijgen uit onze samenleving. Tot de jaren 90 werd asbest veelvuldig gebruikt in bouwmaterialen zoals golfplaten, leien en buizen.
“Ook de verkoop van tweedehandsspullen is niet toegestaan”, zegt woordvoerder Jan Verheyen van Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) aan VRT NWS. “Die producten hebben het eeuwige leven niet en gaan na verloop van tijd verweren en dan komen de asbestvezels vrij. We weten intussen goed genoeg dat dat gevaarlijk is voor de volksgezondheid.”
Zorgwekkend:
En schadelijk is het zeker. Kleine hoeveelheden van asbestvezels zijn genoeg om longaandoeningen en allerlei kankers in de hand te werken. En toch kwam de nieuwsdienst van de openbare omroep bij enkele vintage winkels in Brussel uit die een resem asbesthoudende bloempotten van het merk Eternit verkopen. De handelaars lijken zich weinig aan te trekken van de reële gevaren, stelden ze vast. “Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s. Sommige verkopers en kopers weten niet eens dat hun producten asbest bevatten”, zegt Maarten Vanbuel, voorzitter van de vereniging voor asbestverwijderende bedrijven. “Wanneer vezelcement verweert, bestaat het risico dat de onzichtbare, maar gevaarlijke asbestvezels loskomen.”
“Het is zorgwekkend dat deze producten nog steeds worden verkocht en gekocht”, aldus Vanbuel. De voorzitter pleit dan ook voor “meer bewustwording en handhaving om te voorkomen dat mensen hun gezondheid in gevaar brengen door die gevaarlijke items te verhandelen”.(WVB)
Bron: www.gva.be