Omega 3-vetzuren beschermen mogelijk toch enigszins tegen kanker.
Auteur: Jeannette Kras - scientias.nl
We weten al lang genoeg dat omega 3-vetzuren goed zijn voor onze gezondheid. De stofjes die vooral in vette vis zitten, hebben tal van voordelen. Volgens nieuw onderzoek zouden ze nu mogelijk toch ook beschermen tegen kanker.
Omega 3- en omega 6-vetzuren beschermen volgens het Voedingscentrum tegen hart- en vaatziekten en verlagen de bloeddruk. Ook worden ze in verband gebracht met een betere hersengezondheid:
ze zouden de kans op dementie verkleinen en helpen tegen depressie en slecht leergedrag. Maar zo waarschuwt het Voedingscentrum: onderzoeksresultaten zijn tegenstrijdig.
Lager kankerrisico:
Ook over de bescherming tegen kanker is de wetenschap nog niet uit. Maar deze nieuwe studie doet een interessante duit in het zakje: omega 3- en omega 6-vetzuren zouden de kans op met name darmkanker verkleinen. Dat baseren de onderzoekers van de University of Georgia op data van meer dan 250.000 Britten uit de bekende UK Biobank, die meer dan tien jaar werden gevolgd. Van deze deelnemers kregen er bijna 30.000 een vorm van kanker gedurende de onderzoeksperiode.
De onderzoekers hebben aangetoond dat wie meer van de vetzuren in zijn bloed had, een lager risico had op kanker. “Hogere omega-3- en omega-6-niveaus zijn gelinkt aan lagere kankerrisico’s”, vertelt hoofdonderzoek Yuchen Zhang. “Deze bevindingen wijzen uit dat de gemiddelde persoon zijn inname van deze vetzuren zou moeten verhogen.”
Negentien soorten kanker:
Bij deelnemers met hogere omega 3-niveaus kwamen darm-, maag- en longkanker minder vaak voor, evenals andere spijsverteringsgerelateerde kankers. Hoge omega-6-niveaus leidden tot lagere percentages van maar liefst veertien verschillende soorten kanker, waaronder hersentumoren, melanoom en blaaskanker. En gezonde vetten in het algemeen verlagen volgens de onderzoekers het risico op negentien verschillende vormen van kanker. De onderzoekers zagen ook een sterker positief effect van omega 6 bij jongere deelnemers, vooral bij vrouwen. Er is uiteraard gecorrigeerd voor andere risicofactoren, zoals een hoog BMI, alcoholgebruik of te weinig beweging. Dat gezegd hebbende: er is geen oorzakelijk verband aangetoond. Het betreft een observationele studie en het is bijna onmogelijk uit te sluiten dat degenen die meer omega 3 en 6 binnenkregen ook op andere vlakken gezonder leefden.
Het is overigens niet het eerste onderzoek dat een verband aantoonde tussen omega 3 en 6 en een kleinere kans op kanker, maar geen enkele studie kon echt concluderen dat de gezonde vetzuren de kans op kanker verlagen of de overlevingskansen bij een kankerdiagnose verhogen.
Supplementen:
Omega 3- en omega 6-vetzuren, bekend als ‘gezonde vetten’, vind je vooral in vette vis, noten en sommige plantaardige oliën, zoals koolzaadolie. Veel mensen eten waarschijnlijk niet genoeg van deze producten. Daarom nemen ze supplementen. Al is de keuze voor de populaire visoliepillen niet voor iedereen even makkelijk. In eerdere studies en ook de huidige kwam namelijk een iets verhoogde kans op prostaatkanker naar voren. “Voor vrouwen is de keuze eenvoudig: eet meer omega 3”, zegt onderzoeker Kaixiong Ye. Voor mannen ligt het misschien iets anders, al is het ook voor hen belangrijk om voldoende vette vis te eten.
Wat zijn omega 3- en omega 6-vetzuren?
Omega 3-vetzuren zijn vetzuren met een dubbele koolstofverbinding op de derde plaats, gerekend vanaf het omegakoolstofatoom. De omega is de laatste letter van het Griekse alfabet. Het is dus het laatste koolstofatoom, gerekend vanaf het begin van het vetzuur, de carboxylgroep. ALA, oftewel alfalinoleenzuur, is het enige essentiële omega 3-vetzuur dat we via voeding moeten binnenkrijgen. De belangrijkste andere twee, EPA en DHA, zet ons lichaam zelf om in ALA. De meeste omega 3 vind je in makreel, gevolgd door zalm, ansjovis en sardientjes.
Omega 6-vetzuren komen logischerwijs op de zesde plaats vanaf het uiteinde van het atoom. De omega 6-vetzuren kunnen allemaal gevormd worden uit linolzuur. Linolzuur vind je in plantaardige oliën zoals zonnebloem-, maïs- en sojaolie, en ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten.
Bron: www.scientias.nl