Nucleaire medicatie kan belangrijk wapen worden in strijd tegen kanker: "Patiënten ervaren minder neveneffecten".
Auteur: Lien De Cooman - vrt.be/vrtnws
De radioactieve stoffen worden via het bloed tot bij de tumor gebracht.
Foto: Haag & Kropp GbR.
De Belgische gezondheidssector heeft een actieplan klaar om meer in te zetten op radioactieve medicatie bij kanker. Het gaat dan niet over bestraling van buitenaf, maar over radioactieve stoffen die rechtstreeks via het bloed tot bij de tumor worden gebracht. Ons land is een van de koplopers in het onderzoek en wil dat zo veel mogelijk patiënten er in de toekomst gebruik van kunnen maken.
Het bestralen van kankercellen van buitenaf is alom bekend, maar de nucleaire geneeskunde heeft nog meer mogelijkheden in petto om kanker te bestrijden. Er gebeurt in ons land ook heel wat onderzoek naar die nieuwe mogelijkheden, onder meer in het nucleair onderzoekscentrum in Mol, het UZ Leuven en het Instituut Jules Bordet. Een van de meest veelbelovende therapieën is radioligand-therapie.
Daarbij wordt een radioactieve stof via het bloed heel gericht tot bij de kankercellen gebracht. “Overal waar er tumorcellen aanwezig zijn gaat het geneesmiddel zich binden en daar heel gericht de tumorcellen bestralen”, vertelt professor nucleaire geneeskunde Karolien Goffin (UZ Leuven). "En omdat de medicatie in het lichaam zelf op zoek gaat naar tumorcellen is ze uitermate geschikt voor uitgezaaide kankers."
"Het is ook een heel gerichte behandeling: alleen de kankercellen worden vernietigd en de schade op de nabijgelegen gezonde cellen blijft beperkt. Daardoor hebben de patiënten ook weinig nevenwerkingen van de behandeling."
Alleen de kankercellen worden heel gericht vernietigd. Daardoor hebben de patiënten weinig nevenwerkingen
Professor nucleaire geneeskunde Karolien Goffin (UZ Leuven)
Op dit moment wordt de therapie al in een beperkt aantal ziekenhuizen gebruikt bij vergevorderde neuro-endocriene kankers en prostaatkankers met uitzaaiingen. Ze wordt vooral ingezet bij mensen bij wie andere therapieën niet aanslaan. Genezen kan ook de radioligand-therapie nog niet, maar ze heeft wel gunstige resultaten, zegt professor Goffin: “De behandeling zorgt ervoor dat de ziekte minder snel vooruitgaat, en heel belangrijk: patiënten kunnen de tijd die hen nog rest doorbrengen met een goede levenskwaliteit.”
Bekijk: hier de medicatie wordt met de grootste omzichtigheid klaargemaakt.
Klaar om meer patiënten te behandelen:
Op dit moment lopen er wereldwijd 200 klinische onderzoeken om deze nucleaire kankerbehandeling ook in te zetten bij andere kankers. Omdat er veel van verwacht wordt heeft de Belgische gezondheidssector een actieplan klaar. Door nu al voorbereidingen te treffen moeten op termijn zo veel mogelijk patiënten gebruik kunnen maken van de therapie.
Zo moeten de ziekenhuizen speciale afdelingen inrichten, want na de toediening van de medicatie zijn de patiënten zelf radioactief. Speciaal ingerichte kamers moeten die radioactiviteit binnen de kamer houden. Ook de toelevering van de medicatie vormt een uitdaging, want de nucleaire isotopen zijn maar een beperkt aantal uren werkzaam. Het is dus niet mogelijk om ze na de productie te stockeren zoals bij andere medicijnen gebeurt.
We willen alles klaarmaken om deze nieuwe therapieën zo snel mogelijk te kunnen gebruiken bij onze patiënten
Professor nucleaire geneeskunde Karolien Goffin (UZ Leuven)
“We zijn in ons land voortrekkers in het ontwikkelen van nieuwe vormen van nucleaire therapie, én in de productie van radioactieve isotopen”, vertelt professor Goffin. “We willen daarom alles klaarmaken om deze nieuwe therapieën zo snel mogelijk te kunnen gebruiken bij onze patiënten: van wetgeving, over infrastructuur, tot samenwerking met de industrie.”
Bij het actieplan zijn onder meer de onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen betrokken, maar ook het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG), het federaal agentschap voor nucleaire controle (FANC) en het RIZIV.
Bron: www.vrt.be