NK-cellen gecomplexeerd met bispecifieke antilichamen leveren hoge responspercentages op bij patiënten met lymfoom.
Fase I-onderzoek toont aan dat AFM13-NK-cellen veilig en zeer effectief zijn bij zwaar voorbehandelde patiënten.
Resultaten van de Fase I-studie, vandaag gepubliceerd in Nature Medicine , toonden een algehele responspercentage van 92,9% en een complete respons van 66,7% bij 42 zwaar voorbehandelde patiënten. Deze bevindingen suggereren dat deze unieke celtherapiebenadering veelbelovend is voor specifieke patiënten met lymfoom, maar in de toekomst kan deze worden aangepast voor meer soorten kanker.
Yago Nieto, MD, Ph.D.
"We zagen snelle en sterke reacties op deze nieuwe aanpak van het behandelen van patiënten met AFM13-NK, en we blijven de werkzaamheid van deze therapie voor deze moeilijk te behandelen maligniteiten evalueren," zei hoofdonderzoeker Yago Nieto, MD, Ph.D. , hoogleraar Stamceltransplantatie en Cellulaire Therapie . "Deze gegevens dragen bij aan het feit dat deze aanpak wordt beschouwd als een mogelijke curatieve behandeling voor sommige patiënten en een brug naar een stamceltransplantatie voor anderen."
De nieuwe aanpak van de proef maakt gebruik van Affimed's AFM13 bispecifieke antilichaam, dat is ontworpen om te binden aan CD16A op NK-cellen en CD30 op lymfoomcellen. Daarom zijn vooraf gecomplexeerde AFM13-NK-cellen gemakkelijker in staat om CD30-positieve lymfoomcellen te vinden en te elimineren. De NK-cellen worden eerst geactiveerd met cytokines, uitgebreid in de aanwezigheid van kunstmatige antigeenpresenterende cellen en gecomplexeerd met AFM13 voordat ze in een patiënt worden geïnfuseerd.
Katy Rezvani, MD, Ph.D.
De techniek werd voor het eerst ontwikkeld in het laboratorium van de samenwerkende auteur Katy Rezvani, MD, Ph.D. , Sally Cooper Murray Endowed Chair in Cancer Research, hoogleraar Stamceltransplantatie en Cellulaire Therapie, en vicevoorzitter en hoofd van MD Anderson's Institute for Cell Therapy Discovery & Innovation . Via het instituut blijven Rezvani en haar team impactvolle celtherapieën voor verschillende aandoeningen ontwikkelen en bevorderen.
Aan deze studie namen 37 volwassen patiënten met CD30-positief Hodgkin-lymfoom en vijf met T-cellymfoom deel. Patiënten werden zwaar voorbehandeld en waren refractair voor brentuximab vedotin en anti-PD1 immuuncheckpointremmers. De mediane leeftijd van de deelnemers aan de studie was 43 jaar. Patiënten hadden mediaan zeven eerdere therapielijnen ontvangen.
Deelnemers aan de proef werden behandeld met twee tot vier chemotherapiecycli gevolgd door AFM13-NK-celinfusie op drie dosisniveaus en drie wekelijkse infusies. Op dag 28 van elke cyclus werd de reactie van elke patiënt op de behandeling geëvalueerd, met daarna elke drie maanden een vervolgbeoordeling.
De algehele responsratio (ORR) en complete respons (CR) bij studiepatiënten was respectievelijk 92,9% en 66,7%. Bij patiënten met Hodgkin-lymfoom waren de ORR en CR respectievelijk 97,3% en 73%. Bij een mediane follow-up van 20 maanden waren de tweejaars event-free survival (EFS) en algehele overlevingsratio's (OS) voor alle deelnemers respectievelijk 26,2% en 76,2%, wat bemoedigend is gezien de zwaar voorbehandelde en refractaire aard van de tumoren van de patiënten.
De mediane EFS was 8,8 maanden en de mediane OS was nog niet bereikt bij de data cut-off – een signaal van positieve resultaten. Elf patiënten bleven ten minste 14 maanden in volledige respons en sommigen bleven in volledige respons tot 40 maanden na de therapie. Vijf patiënten behielden hun volledige remissie zonder enige aanvullende therapie en zes kregen een stamceltransplantatie.
De AFM13-NK-celbehandeling werd goed verdragen, zonder geïdentificeerde gevallen van cytokine release syndrome, immuuncel-geassocieerd neurotoxiciteitssyndroom of graft-versus-hostziekte. Er was één geval van graad 2 infusiegerelateerde reactie.
Navelstrengbloedeenheden voor elke cyclus, gebruikt voor de NK-cellen, werden geselecteerd uit de MD Anderson Cancer Center Cord Blood Bank en gekozen op basis van de criteria die eerder waren geïdentificeerd voor optimale navelstrengbloedeenheden. Donor-NK-cellen bereikten een piek in het bloed van patiënten één dag na de infusie en bleven tot drie weken bestaan en werden naar tumorlocaties getransporteerd.
"Ons onderzoek toonde het gunstige veiligheidsprofiel en de bemoedigende activiteit van AFM13-NK-cellen bij patiënten met zwaar voorbehandelde refractaire CD30-positieve Hodgkin-lymfoom", aldus Nieto. "Deze aanpak, waarbij cytokine-geïnduceerde geheugennavelstrengbloed-afgeleide NK-cellen worden gebruikt die vooraf zijn gecomplexeerd met AFM13, biedt niet alleen perspectief voor de behandeling van Hodgkin-lymfoom, maar ondersteunt ook toekomstig onderzoek naar de klinische toepassingen van NK-cellen met bispecifieke engagers."
De trial werd ondersteund door Affimed. Aanvullende studieondersteuning werd geleverd door MD Anderson en de National Institutes of Health (P30CA016672). Nieto ontving financiële steun van Affimed om deze trial uit te voeren. Een complete lijst van samenwerkende auteurs en hun openbaarmakingen is hier te vinden .
Bron: www.mdanderson.org/newsroom