Nikoo Dehghani wint Wetenschapsavond 2025.
In het Catharina Ziekenhuis speelt wetenschappelijk onderzoek een heel belangrijke rol, daarom staan we elk jaar extra stil bij de rol van onderzoek in het ziekenhuis tijdens de Wetenschapsavond. Daar presenteerden onderzoekers van het ziekenhuis donderdagavond 3 april 2025 hun bevindingen aan collega-onderzoekers en medisch specialisten.
In twee parallelsessies betraden acht onderzoekers het podium. Nikoo Dehghani greep daarbij de juryprijs voor het onderzoek dat ze samen met Ayla Thijssen uitvoerde waarbij ze bekijkt hoe een algoritme scoort op het herkennen van darmkanker in een vroeg stadium in vergelijking met artsen die een endoscopie uitvoeren.
Foto: Nikoo Dehghani.
Posterpresentatie:
Er was ook ruimte om posters van een kleine twintig onderzoekers over hun onderzoek te bezichtigen. Rob Eerdekens won de prijs voor de beste posterpresentatie. Zijn onderzoek richt zich op het functioneren van een gezonde aortaklep onder stress. “Om te kunnen zeggen wat abnormaal is, moet je eerst weten wat normaal is”, vertelt Eerdekens.
Foto: Rob Eerdekens.
Hij onderzocht bij tien patiënten zonder hartklepafwijkingen hoe hun hartklep zich gedraagt bij inspanning. “Zo krijgen we een referentiewaarde”, legt hij uit. Die waarde helpt artsen om beter in te schatten of en wanneer een vernauwde hartklep behandeld moet worden.
Het onderzoek maakt deel uit van zijn promotietraject, in samenwerking met onder meer de University of Texas in Houston. Hij verrichte samen met prof. dr. Pim Tonino de metingen in het kader van dit onderzoek.
Publieksprijzen:
Publieksprijzen waren er voor Caroline Muntinga en Hao Cao. Muntinga sprak over haar onderzoek naar het behandelen van een voorstadium van schaamlipkanker. Daarover verscheen eerder al dit artikel. Muntinga onderzoekt daarbij of er vooraf te voorspellen is of een behandeling aan gaat slaan om zo patiënten niet onnodig last te laten hebben van bijwerkingen.
Foto: Caroline Muntinga.
Hao Cao maakte indruk op het publiek met zijn onderzoek naar tumormarkers in vocht tussen de longvliezen (het pleuravocht). Hao onderzoekt of bepaalde stoffen in het vocht rond de longen (de tumormarkers) kunnen helpen om sneller en beter te bepalen of iemand een kwaadaardige aandoening heeft op de longvliezen (bijvoorbeeld door longkanker). Hij ontwikkelde met behulp van machine learning een algoritme dat de concentraties van tumormarkers in pleuravocht gebruikt om artsen te helpen de juiste diagnose te stellen.
Foto: Hao Cao.
De avond gaf een goed beeld van al het onderzoek dat er binnen het Catharina Ziekenhuis plaatsvindt. Collega-onderzoekers stelden elkaar pittige vragen en medisch specialisten in de zaal vuurden kritische vragen af op het werk van de onderzoekers.
Gastspreker Prof. Dr. Lex Bouter sprak over de opkomst van generatieve AI in wetenschappelijk onderzoek en hoe onderzoekers met ethische kwesties kunnen omgaan die de opkomst van generatieve AI met zich meebrengt.
Bron: www.catharinaziekenhuis.nl