nieuws Prostaatkanker: vertraging van resistentie tegen hormoontherapie.
Onderzoekers hebben een nieuwe vorm van immunotherapie ontwikkeld die ervoor kan zorgen dat mannen met prostaatkanker langer leven.
Wetenschappers van de Universiteit van Sheffield hebben een nieuwe vorm van immunotherapie ontdekt die een langere levensverwachting kan bieden voor mannen met prostaatkanker. De studie, gefinancierd door Prostate Cancer-UK, toont aan dat het activeren van immuuncellen met nanodeeltjes om kankercellen te doden, de resistentie tegen eerstelijnsbehandeling vertraagt.
Androgeen deprivatietherapie (ADT) is een krachtige eerstelijnsbehandeling voor duizenden mannen met prostaatkanker, maar ondanks dat het aanvankelijk effectief is tegen de groei en verspreiding van kanker, ontwikkelen sommige tumoren resistentie. Het significante succes dat immunotherapie heeft laten zien voor andere kankers heeft zich nog niet vertaald in prostaatkanker.
Daarom gebruikte het team geavanceerde technieken om te onderzoeken hoe immuuncellen functioneren in prostaattumoren, met name na ADT, wat resulteerde in de ontwikkeling van een geheel nieuwe methode om immunotherapie toe te dienen. Het werk is het eerste dat aantoont dat nauwkeurig ontworpen nanodeeltjes kunnen worden gebruikt om T-cellen te stimuleren om kankercellen te bestrijden, wat met name het begin van resistentie tegen ADT vertraagde.
Professor Claire Lewis, van de University of Sheffield's School of Medicine and Population Health, leidde de studie. Ze merkte op: "Tot nu toe waren immunotherapieën voor prostaatkanker teleurstellend, met weinig mannen die goed reageerden op de behandeling. Door zorgvuldig te analyseren hoe immuuncellen in prostaattumoren worden geremd door hormoonbehandeling, konden we een manier ontwikkelen om dit te overwinnen en resistentie tegen hormoontherapie te voorkomen."
"We zijn enthousiast over het potentieel van deze nieuwe vorm van immunotherapie om de respons van prostaattumoren op hormoonbehandeling te verbeteren. We werken nu samen met onze klinische collega's om manieren te verkennen om dit zo snel mogelijk in klinische proeven te brengen", vervolgde Lewis.
De analyse van de teams identificeerde dat macrofagen zich in grote aantallen ophopen rond bloedvaten in prostaattumoren tijdens ADT. Vervolgens werden nanodeeltjes gegenereerd om selectief een medicijn af te leveren dat de macrofagen ertoe aanzet interferon-bèta te produceren. De afgifte van interferon-bèta in tumoren stimuleert T-cellen om kankercellen te doden, waardoor behandelingsresistentie wordt vertraagd.
Dr. Hayley Luxton, Research Impact Manager bij Prostate Cancer UK, zei over de behandeling: "Het zal heel spannend zijn om te zien hoe het presteert in toekomstige klinische onderzoeken, en we hopen dat het een cruciale rol zal spelen bij het eindelijk ontsluiten van het potentieel van immunotherapie voor mannen met prostaatkanker."