Nieuwe scanner laat binnen dertig seconden weten of je huidkanker hebt.
Wie een verdachte plek op de huid heeft, wil het liefst zo snel mogelijk weten wat dat is. Vanaf halverwege 2026 kan een patiënt dat in veel gevallen binnen dertig seconden weten. Het Catharina Ziekenhuis en het Maastricht UMC+ zijn de eerste twee ziekenhuizen in Nederland die een scanner in gebruik nemen die meteen uitsluitsel kan geven of het om de meest voorkomende vorm van huidkanker gaat. Een vervelend biopt afnemen van de verdachte plek hoeft dan niet meer.
“Deze scanner is snel en levert dus tijdswinst op voor patiënten, maar het belangrijkste; het is pijnloos én je hebt vaak meteen de uitslag”, zegt dermatoloog Tjinta Brinkhuizen van het Catharina Ziekenhuis. Zij is al jaren betrokken bij het gebruik van het apparaat. Dat apparaat werd getest in een onderzoek dat gedaan werd onder 500 patiënten van het Eindhovense en Maastrichtse ziekenhuis met het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker.
Verdachte plekken worden nu nog onderzocht door een biopt te nemen. Dat wordt in het laboratorium onderzocht. “Daarvoor krijgen patiënten een verdoving en dan wordt er drie millimeter van de huid weggehaald. Gemiddeld twee weken later is er dan een uitslag. Al die tijd zit een patiënt in onzekerheid, dat is echt heel vervelend voor ze. Met dit apparaat zijn we niet alleen sneller, maar besparen we ook laboratoriumkosten.”
UMC+ implementeert scanner eerst:
De scanner wordt in de komende maanden op de afdeling dermatologie van het UMC+ in gebruik genomen. Daar werkt het Catharina Ziekenhuis nauw mee samen. “Daar wordt nu het logistieke deel verder uitgewerkt. Als Maastricht daarmee klaar is, liften wij mee op die kennis en gaan we het ook gebruiken. Het klinkt eenvoudig om het in te voeren, maar er verandert echt wel wat: trainingen voor dermatologen, andere planningen, misschien afspraken anders clusteren om de scanner zo functioneel mogelijk in te zetten. Dat moet goed uitgewerkt worden.”
Als de scanner vaststelt dat er sprake is van een basaalcelcarcinoom, dan kan er direct een behandeling in gezet worden. In het geval van een oppervlakkig groeiend basaalcelcarcinoom kan meteen een zalf worden voorgeschreven. “Als de tumor operatief verwijderd moet worden, willen we dat het liefst zo snel mogelijk doen. We maken nog een plan zodat we die ingreep snel kunnen uitvoeren.”