Nieuwe scanner laat binnen dertig seconden weten of je huidkanker hebt.

25-10-2024 15:45

 

 

 

 

 

Wie een verdachte plek op de huid heeft, wil het liefst zo snel mogelijk weten wat dat is. Vanaf halverwege 2026 kan een patiënt dat in veel gevallen binnen dertig seconden weten. Het Catharina Ziekenhuis en het Maastricht UMC+ zijn de eerste twee ziekenhuizen in Nederland die een scanner in gebruik nemen die meteen uitsluitsel kan geven of het om de meest voorkomende vorm van huidkanker gaat. Een vervelend biopt afnemen van de verdachte plek hoeft dan niet meer.

 

“Deze scanner is snel en levert dus tijdswinst op voor patiënten, maar het belangrijkste; het is pijnloos én je hebt vaak meteen de uitslag”, zegt dermatoloog Tjinta Brinkhuizen van het Catharina Ziekenhuis. Zij is al jaren betrokken bij het gebruik van het apparaat. Dat apparaat werd getest in een onderzoek dat gedaan werd onder 500 patiënten van het Eindhovense en Maastrichtse ziekenhuis met het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker.

 

Verdachte plekken worden nu nog onderzocht door een biopt te nemen. Dat wordt in het laboratorium onderzocht. “Daarvoor krijgen patiënten een verdoving en dan wordt er drie millimeter van de huid weggehaald. Gemiddeld twee weken later is er dan een uitslag. Al die tijd zit een patiënt in onzekerheid, dat is echt heel vervelend voor ze. Met dit apparaat zijn we niet alleen sneller, maar besparen we ook laboratoriumkosten.”

 

 

UMC+ implementeert scanner eerst:

De scanner wordt in de komende maanden op de afdeling dermatologie van het UMC+ in gebruik genomen. Daar werkt het Catharina Ziekenhuis nauw mee samen. “Daar wordt nu het logistieke deel verder uitgewerkt. Als Maastricht daarmee klaar is, liften wij mee op die kennis en gaan we het ook gebruiken. Het klinkt eenvoudig om het in te voeren, maar er verandert echt wel wat: trainingen voor dermatologen, andere planningen, misschien afspraken anders clusteren om de scanner zo functioneel mogelijk in te zetten. Dat moet goed uitgewerkt worden.”

 

Als de scanner vaststelt dat er sprake is van een  basaalcelcarcinoom, dan kan er direct een behandeling in gezet worden. In het geval van een oppervlakkig groeiend basaalcelcarcinoom kan meteen een zalf worden voorgeschreven. “Als de tumor operatief verwijderd moet worden, willen we dat het liefst zo snel mogelijk doen. We maken nog een plan zodat we die ingreep snel kunnen uitvoeren.”

 

 

De huidkankerpiek hebben we zeker nog niet gehad. Nu krijgt 1 op de 5 mensen ermee te maken en dat aantal gaat voorlopig alleen nog maar groeien.

 
 
 
Over ongeveer anderhalf jaar moet de nieuwe huidscanner in het Catharina Ziekenhuis operationeel zijn. “Dan kunnen we veel meer mensen in korte tijd scannen. Dat moet helpen tegen de groeiende wachtlijsten. De huidkankerpiek hebben we zeker nog niet gehad. Nu krijgt 1 op de 5 mensen ermee te maken en dat aantal gaat voorlopig alleen nog maar groeien. Pas over een paar generaties neemt dat waarschijnlijk af omdat je dan effect ziet van de campagnes om je goed in te smeren.”
 
 

Veroorzaker huidkanker:

De zon is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Brinkhuizen: “Het besef dat de zon gevaarlijk is, groeit gelukkig nog steeds. Maar veel mensen weten niet dat bruin worden eigenlijk ook al een teken is dat de huid schade heeft opgelopen. Elke keer dat je verbrandt groeit de kans op huidkanker al.” En nog zo’n misverstand: “Je loopt niet alleen op latere leeftijd risico. Ook schade die je voor je dertigste oploopt, blijft altijd bewaard. Op latere leeftijd kan die alsnog zorgen voor huidkanker. Kortom smeer je in met minimaal factor 30 en ga niet onbedekt de zon in.”
 
 
 
 
 
 
Dermatoloog Tjinta Brinkhuizen controleert een verdacht plekje op een arm.