Nieuwe CAR T-celtherapie obe-cel vertoont hoge responspercentages bij volwassen patiënten met gevorderde B-cel ALL.

28-11-2024 09:39

 

 

 

Onderzoeksresultaten ondersteunen recente FDA-goedkeuring voor patiënten met recidiverende/refractaire ziekte.

 
 
Patiënten met recidiverende of refractaire CD19-positieve B-cel acute lymfatische leukemie (ALL) die werden behandeld met de nieuwe anti-CD19 chimere antigeenreceptor (CAR) T-celtherapie , obecabtagene autoleucel (obe-cel), vertoonden hoge responspercentages en de meesten hadden geen daaropvolgende stamceltransplantatie (SCT) nodig, volgens resultaten van de Fase Ib/II FELIX-studie die mede werd geleid door onderzoekers van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas.
 

De bevindingen, vandaag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine , toonden een responspercentage van 76,6% en een volledig remissiepercentage van 55,3% bij 127 evalueerbare patiënten. De mediane gebeurtenisvrije overleving (EFS) was 11,9 maanden en de EFS-percentages na zes en twaalf maanden waren respectievelijk 65,4% en 49,5%. De mediane algehele overleving (OS) voor geïnfuseerde patiënten was 15,6 maanden. Na zes en twaalf maanden waren de geschatte OS-percentages respectievelijk 80,3% en 61,1%.

 

Op basis van deze gegevens keurde de Food and Drug Administration obe-cel in november 2024 goed voor de behandeling van recidiverende of refractaire B-cel ALL bij volwassen patiënten. Aanvullende bevindingen uit het onderzoek worden op 9 december gepresenteerd op de 66e jaarlijkse bijeenkomst en expositie van de American Society of Hematology (ASH) door  Elias Jabbour, MD , hoogleraar Leukemie en de Amerikaanse hoofdonderzoeker van het onderzoek.
 
 
 
Elias Jabbour, MD
Elias Jabbour, MD.
 
 
 
 
 

"Patiënten met B-cel ALL hebben effectieve, op zichzelf staande behandelingsopties nodig, en obe-cel toonde een sterke langetermijneffectiviteit en responspercentages bij patiënten die werden behandeld in de FELIX-studie", aldus Jabbour. "Tot nu toe hadden deze patiënten beperkte behandelingsopties. We observeerden minimale immunotoxiciteit en een sterke persistentie van CAR T-cellen, wat ondersteunt dat obe-cel de standaardbehandeling is voor deze populatie."

 

De wereldwijde, multicenter FELIX-studie behandelde 127 volwassenen met recidiverende of refractaire B-cel ALL. Voordat ze obe-cel kregen, ondergingen de deelnemers aan de studie lymfodepletie – een belangrijke stap om bestaande T-cellen te elimineren en een blanco blad te creëren voor CAR T-celtherapie – gevolgd door obe-cel-infusie in gesplitste doses op dag één en 10. De mediane leeftijd van de deelnemers aan de studie was 47 jaar en 52% was man. Patiënten waren 74% blank, 12,6% Aziatisch, 1,6% zwart en 11,8% onbekend.
 

Toxiciteiten waren meestal beperkt tot patiënten met een hoge beenmergbelasting. Patiënten ervoeren een lage graad van cytokine release syndrome (CRS) en neurotoxiciteit, die geassocieerd worden met CAR T-celtherapieën. Drie patiënten ervoeren CRS-symptomen van graad 3 of hoger, en negen patiënten ervoeren immuun-effectorcel-geassocieerd neurotoxiciteitssyndroom van graad 3 of hoger. De waargenomen bijwerkingen waren consistent met eerdere onderzoeken, en er werden geen nieuwe bijwerkingen geïdentificeerd.

 

Van de 99 patiënten die reageerden op obe-cel, kregen er slechts 18 een SCT terwijl ze in remissie waren, met een mediaan van 101 dagen na hun infusie. Onderzoekers zagen geen verschil in EFS en OS tussen patiënten die een SCT kregen en degenen die dat niet kregen, wat duidt op een duurzame respons op obe-celtherapie.
 

De proef toonde ook significante klaring van minimale restziekte (MRD) na obe-celbehandeling. Bij patiënten met bloedkankers verwijst MRD naar een klein aantal kankercellen dat overblijft na de behandeling en dat het potentieel heeft om recidief te veroorzaken.

 

In de studie bereikten 68 patiënten met een hoog risico – gedefinieerd als patiënten met beenmergblasten groter dan 5% voorafgaand aan lymfodepletie – een complete remissie. In deze groep hadden 62 patiënten MRD-gegevens beschikbaar en waren 58 patiënten MRD-negatief na obe-cel-infusie.
 

In de komende ASH- presentatie zal Jabbour de correlatie benadrukken tussen de diepte van MRD-negatieve remissie en klinische uitkomsten bij patiënten die met obe-cel zijn behandeld. Voorafgaand aan lymfodepletie evalueerden onderzoekers beenmergmonsters van patiënten door middel van next generation sequencing (NGS). De bevindingen geven aan dat lagere niveaus van MRD geassocieerd werden met een sterkere respons, waaronder hogere EFS- en OS-percentages, legde Jabbour uit.

 

 

De studie werd gefinancierd door Autolus Therapeutics. Een complete lijst van samenwerkende auteurs en hun bekendmakingen is hier te vinden.