Nieuwe behandeling voor endeldarmkanker kan noodzaak voor operatie overbodig maken: studie.
Auteur: Rida-hijab - onlymyhealth.com
Ontdek een nieuwe behandeling voor endeldarmkanker die mogelijk een operatie overbodig maakt, de darmfunctie behoudt en de patiëntresultaten verbetert.
Een baanbrekende studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Uppsala heeft veelbelovende resultaten opgeleverd voor een nieuwe behandelingsaanpak voor lokaal gevorderde endeldarmkanker. Deze nieuwe methode heeft het potentieel om de noodzaak voor een operatie, die traditioneel het verwijderen van een deel van de darm omvat, aanzienlijk te verminderen, wat vaak resulteert in een stoma of complicaties met darmcontrole. De bevindingen, gepubliceerd in eClinicalMedicine , suggereren dat deze aanpak niet alleen de kans vergroot om de tumor volledig uit te roeien, maar ook de kans op terugkeer van de kanker verkleint.
De huidige standaard van zorg:
Endeldarmkanker, een aandoening die jaarlijks ongeveer 2000 mensen in Zweden treft, wordt al lang behandeld met een combinatie van therapieën die gericht zijn op het verkleinen van de tumorgrootte vóór chirurgische ingrepen. Meestal ondergaan patiënten een regime van radiotherapie of een combinatie van radiotherapie en chemotherapie gedurende vijf weken. Dit wordt gevolgd door een operatie om het aangetaste deel van de darm te verwijderen en in veel gevallen nog eens zes maanden chemotherapie om ervoor te zorgen dat alle resterende kankercellen worden uitgeroeid.
Hoewel deze aanpak de standaard is, kent het aanzienlijke nadelen. De chirurgische verwijdering van een deel van het rectum vereist vaak de aanleg van een stoma, waarbij afval wordt omgeleid via een opening in de buik, of leidt tot problemen met de controle over de darmen. Deze uitkomsten kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van een patiënt, waardoor het vermijden van een operatie een belangrijke ontwikkeling is in de behandeling van rectumkanker.
Een nieuwe hoop: tumoren verdwijnen zonder operatie:
De studie die werd uitgevoerd aan de Universiteit van Uppsala onderzocht een ander behandelparadigma. In plaats van overhaast te opereren na de eerste radiotherapie en chemotherapie, kregen patiënten eerst een langere periode van deze behandelingen. Daarna werd er alleen geopereerd als dat nodig was. De resultaten waren overtuigend: de kans dat de tumor volledig zou verdwijnen, was aanzienlijk groter, wat op zijn beurt de kans vergrootte dat patiënten een operatie helemaal konden vermijden.
"Als de tumor volledig verdwijnt tijdens de behandeling, is een operatie niet nodig. Dit betekent dat het rectum behouden blijft en de noodzaak voor een stoma vervalt", legt professor Bengt Glimelius uit, een senior consultant bij het Uppsala University Hospital en een sleutelfiguur in de studie. Hij merkte verder op dat het behouden van het rectum niet alleen de fysieke uitdagingen vermijdt die gepaard gaan met een stoma, maar ook de natuurlijke functie van het rectum behoudt, waardoor de frequente en vaak dringende noodzaak om naar het toilet te gaan die veel patiënten ervaren na een traditionele operatie, wordt verminderd.
De rol van chemotherapie bij tumorreductie:
Implicaties voor de toekomst van de behandeling van endeldarmkanker:
Professor Glimelius benadrukte het belang van deze resultaten en merkte op dat "het belangrijk is om te laten zien dat experimentele behandelingen ook werken in de dagelijkse gezondheidszorg." Het succes van deze aanpak in een echte omgeving, buiten de gecontroleerde omgeving van klinische proeven, suggereert dat het binnenkort een standaardbehandeling zou kunnen worden voor lokaal gevorderde endeldarmkanker.
Conclusie:
Video: Colon Cancer के लक्षण क्या हैं? | Colon Cancer Symptoms and Risk Factors
Video: World Cancer Day 2020: A Cancer Survivors Brave Journey