Nieuwe behandeling prostaatkanker met lutetium uit eigen keuken.
Apotheker Roeland Vis bij de Trasis-labelingsmodule waarin de radioactieve vloeistof wordt bereid.
Afgelopen maand zijn in ons ziekenhuis de eerste patiënten met prostaatkanker behandeld met lutetium-177 PSMA dat bereid is in ons radionuclidenlaboratorium. Deze behandeling is bedoeld voor mannen die alle andere voor hen geschikte behandelmethoden hebben doorlopen en bij wie niettemin sprake is van uitzaaiingen.
"Met deze therapie voor patiënten met prostaatkanker hebben we al goede ervaring in studieverband," zegt nucleair geneeskundige Jules Lavalaye. Het gaat om patiënten die toename van ziekte laten zien na chemo- en hormoontherapie, dus in een late fase van de ziekte.
De toediening van lutetium177-PSMA via een infuus.
Direct bij tumorcellen:
De lutetium-PSMA wordt via een infuus toegediend en combineert de zogeheten PSMA-techniek en de bestraling van tumorcellen door lutetium-177. Het PSMA is in staat aan de hand van specifieke eiwiteigenschappen de tumorcellen te herkennen. Door het lutetium hieraan te koppelen brengt het PSMA de bestralingsvloeistof direct bij de tumorcellen om daar zijn werk te doen. Hierdoor krijgt de patiënt een gerichte bestraling op de aangedane plaatsen.
De lutetium-PSMA therapie wordt in Nederland op steeds meer plaatsen ingezet, maar landelijke beschikbaarheid is er nog niet. Met onze eigen productie hoeven we patiënten niet meer te verwijzen en kunnen we ook patiënten uit de regio behandelen.
Lutetium zelf maken:
Om zelf de lutetium-PSMA te maken was een heel traject nodig, waarvoor een speciale labelingsmodule werd aangeschaft. Met dit apparaat kunnen radioactieve stoffen gebonden worden aan de PSMA. Toediening van de radioactieve stof gebeurt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daarna gaan patiënten vanwege de straling naar de therapie kamer op afdeling C2. In de namiddag wordt een scan gemaakt en daarna kunnen patiënten naar huis. De therapie wordt in principe 4 tot 6 keer gegeven met 6 weken tussentijd.