Nieuwe anti-CKAP4-antilichamen bieden hoop voor alvleesklierkanker.
Onderzoekers van de Universiteit van Osaka ontwikkelen een nieuw gehumaniseerd antilichaam dat effectief is tegen alvleesklierkanker in muismodellen.
Alvleesklierkanker is een agressieve ziekte met weinig beschikbare behandelingen. Gelukkig werken onderzoekers hard om de behandelingsopties te verbeteren, en onderzoekers uit Japan hebben nu iets veelbelovends onthuld.
In een studie die deze maand in Cancer Science is gepubliceerd, hebben onderzoekers van de Universiteit van Osaka een 'anti-cytoskeleton-associated protein 4 (anti-CKAP4) antilichaam' ontwikkeld. Dit antilichaam blokkeert een ander eiwit, Dickkopf 1 (DKK1), om de DKK1-CKAP4 te activeren, een belangrijk pad dat de groei en proliferatie van kankercellen stimuleert.
Eerst wat context. CKAP4 is een celreceptor: een structuur in het buitenste deel van cellen die geactiveerd kan worden door een specifiek eiwit. In dit geval wordt CKAP4 geactiveerd door DKK1 om tumorgroei te bevorderen. Verhoogde DKK1- en CKAP4-niveaus bij patiënten signaleren doorgaans maligne transformatie en een slechte prognose. Het onderzoeksteam identificeerde dus het DKK1-CKAP4-pad als doelwit voor nieuwe therapeutische middelen.
"We begonnen met een recombinant muizenantilichaam. Onze uitdaging was om een gehumaniseerde vorm van dit antilichaam te ontwikkelen dat hetzelfde effect kon bereiken als dat bereikt in muizenmodellen en veilig gebruikt kon worden bij mensen," legt hoofdauteur van de studie, Ryota Sada, uit.
Om dit te doen, bevestigden de onderzoekers eerst dat het recombinante anti-CKAP4-antilichaam DKK1-CKAP4-signalering en tumorvorming remde in laboratoriummuizen die menselijke tumorceltransplantaties hadden ondergaan. Vervolgens gebruikten ze het recombinante antilichaam als basis om het gehumaniseerde antilichaam te ontwikkelen: Hv1Lt1. Ze ontdekten dat Hv1Lt1 nog effectiever aan CKAP4 kon binden dan het oorspronkelijke antilichaam; bovendien remde Hv1Lt1 de bolvorming, wat een maat is voor het vermogen van kankerstamcellen om zich te vermenigvuldigen tot bolvormige kolonies.
"Nadat we het gehumaniseerde antilichaam hadden ontwikkeld, hebben we het getest op verschillende pancreasmuismodellen en de resultaten waren zeer veelbelovend", aldus Akira Kikuchi, hoofdauteur van de studie.
De onderzoekers ontdekten dat Hv1Lt1 de vorming van tumoren onderdrukte bij muizen die alvleesklierkankertransplantaties van zowel muizen- als menselijke oorsprong ontvingen. Hv1Lt1 hielp ook bij het moduleren van antitumor-immuunreacties. Bovendien testten de onderzoekers de respons van muismodellen die een combinatie van Hv1Lt1 en chemotherapiemedicijnen kregen en ontdekten dat de combinatiebehandeling beter werkte dan alleen medicijnen.
Een ander voordeel van antilichaam-medicijncombinaties is dat ze kunnen helpen het probleem van chemoresistentie te overwinnen door het AKT (Protein kinase B)-pad te remmen, dat gewoonlijk wordt geactiveerd door chemotherapiemedicijnen. Het gebruik van Hv1Lt1 samen met chemotherapie zou ook de chemotherapiedoses en de resulterende toxiciteit kunnen verminderen.
Al met al openen de opwindende bevindingen van de onderzoekers de deur voor verder onderzoek naar gehumaniseerde antilichamen, met reële hoop om de prognose van patiënten met een van de dodelijkste vormen van kanker te verbeteren.
Afbeelding 1
Overzicht van het DKK1-CKAP4-kankersignaleringspad
Foto: Akira Kikuchi
Afbeelding 2
Therapeutische effecten van gehumaniseerd anti-CKAP4-antilichaam op muizenmodel van alvleesklierkanker
Foto: Ryota Sada
Het artikel, "Newly developed humanized anti-CKAP4 antibody suppresses pancreatic cancer growth by inhibiting DKK1-CKAP4 signaling", werd gepubliceerd in Cancer Science op DOI: doi.org/10.1111/cas.16278 .
Openbare release. Dit materiaal van de oorspronkelijke organisatie/auteur(s) kan van een punt-in-de-tijds aard zijn en bewerkt voor duidelijkheid, stijl en lengte. Mirage.News neemt geen institutionele standpunten of kanten in, en alle hierin geuite meningen, standpunten en conclusies zijn uitsluitend die van de auteur(s).
Bekijk hier de volledige versie.
Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.miragenews.com