Nieuw medicijn tegen kanker wordt in de ruimte ontwikkeld.

28-03-2024 17:14
 
 
 
Auteur: Peter Koelewijn - bright.nl/nieuws
 
 
 
 
Nieuw medicijn tegen kanker wordt in de ruimte ontwikkeld
 
 
 
 
 
 
 
 
Er lijkt binnenkort een grote stap in de strijd tegen kanker gemaakt te worden, en wel in de ruimte. Een start-up wil een verbeterd immuuntherapiemedicijn ontwikkelen en dat kan alleen zonder zwaartekracht.
 

Wired sprak met de oprichter van BioOrbit, Katie King, die het huidige immuuntherapiemedicijn wil verbeteren. Ze verwacht ook een grotere rol voor de farmaceutische industrie in de ruimte, want zonder zwaartekracht ziet ze “een revolutie in kankerbestrijding” ontstaan. Financiering van de European Space Agency is in ieder geval al binnen voor de eerste tests in 2025.

 

 

Immuuntherapie:

Het plan van BioOrbit is om de huidige immuuntherapie te verbeteren. Die behandeling levert nu al goede resultaten op bij kankerpatiënten, maar is een lang proces dat uren duurt per sessie. Dat komt omdat het medicijn alleen per infuus kan worden ingebracht. Het zou veel sneller en makkelijker gaan als je het medicijn gewoon in één keer kon injecteren met een naald. Daarvoor is het middel helaas te stroperig, maar BioOrbit ziet een oplossing.
 
 
 

Perfecte kristallen zonder zwaartekracht:

Door de proteïnes in het medicijn te kristalliseren, neemt het veel minder ruimte in beslag. Je zou het middel dan in theorie als een injectie kunnen toedienen. Sterker nog, je kunt een hogere concentratie meteen toedienen waardoor het mogelijk het immuunsysteem van de patiënt nog meer versterkt. Met zwaartekracht ontstaan er helaas allerlei imperfecties in de proteïnekristallen; alleen zonder zwaartekracht zou je het perfect kunnen kristalliseren.

 

 

Het bedrijf heeft al twee vluchten voor 2025 gepland om het proces te testen in het International Space Station. King hoopt de tweede vlucht samen met een farmaceutische partner te maken. Wired schrijft dat andere medicijnproducenten ook al interesse hebben om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen met nul zwaartekracht. Wellicht zien we het begin van een trend.

 

 

 

 

Bron: www.bright.nl