Negen keer kanker en geamputeerde arm houden Thijs (30) niet tegen om in het doel te staan.
Auteur: Tim van Boxtel - ad.nl/breda
Thijs Kroezen in actie op de NOAD-cup bij JEKA in Breda.
Foto: Ron Magielse/Pix4Profs
,,Ik heb veel meegemaakt, maar heb wél een heel leuk leven.’’ Een uitspraak van Thijs Kroezen (30) die zijn karakter tekent. Hij kreeg maar liefst negen keer slecht nieuws in het ziekenhuis. Iedere keer bleef hij optimistisch. Als projectleider Uniek Sporten Brabant bij BrabantSport kan hij als geen ander het belang van sport overbrengen, in voor- en tegenspoed.
Als je zijn verhaal hoort, zul je niet snel het woord ‘geluk’ in de mond nemen. Toch doet Kroezen dat zelf wel. Sterker nog, hij liet het op zijn pols tatoeëren. De Bredanaar kreeg in 2008 de diagnose botkanker en verloor zijn arm. Vervolgens volgde acht maal slecht nieuws: uitzaaiingen, uitzaaiingen, uitzaaiingen. De laatste keer was bijna drie jaar geleden. Waarom hij het over geluk heeft? Omdat hij steeds weer herstelde.
Ringzwaaien:
Sport speelde daarin een belangrijke rol. Sterker nog, hij kan niet zonder. ,,Als ik een voetbaltraining mis, word ik gek.” Direct nadat hij zijn arm verloor, hing hij alweer in de ringen. Letterlijk. ,,Ik deed gelijk mee aan de gymles. Ik ging ook weer tennissen. Ik leerde de bal met dezelfde hand als waarmee ik mijn racket vasthield opgooien. Ik wilde alles weer doen. Als het niet lukte, merkte ik dat vanzelf wel.”
Kroezen leerde hoe sport voor verbroedering zorgde. ,,Ik kwam in aanraking met het Nederlandse Amputatievoetbal Team. Dat was zo tof. Je sportte met gelijkgestemden. Als ik slecht nieuws had, dan snapten zij de impact. Dat gaf enorm veel steun. En niet alleen mij. Ik zag wat ons team betekende. Een jongen van twaalf jaar kwam binnen. Angstig, verlegen. Hij vond het moeilijk om zijn prothese uit te doen. Maar hij kwam in de kleedkamer en zag daar acht mannen die dat zonder schroom deden. In een mum van tijd veranderde die jongen in een puber met een grote mond, die zijn prothese in de hoek gooide en vol enthousiasme het veld op ging.” Inmiddels voetbalt Kroezen in een vriendenteam in Breda. ,,JEKA 7. Zondag vierde klasse. Het is mijn uitlaatklep. Het zorgt ervoor dat ik alles om me heen vergeet. Het geeft me ruimte in mijn hoofd.”
Samen bewegen:
Dat geldt ook voor hardlopen. Iets wat hij vaak deed in de periodes tussen het slechte nieuws en weer een operatie. ,,Iedereen vraagt in die weken van alles aan je en jij zit ook vol vragen. Dat rondje hardlopen was echt even mijn moment. Het was ook iets waarmee ik enige controle op mijn herstelkansen kon uitoefenen. Als je topfit zo’n operatie ingaat, heb je een voordeel.”
Ook in het hardlopen voelde hij de kracht van samen bewegen. ,,Mensen om mij heen vroegen weleens of ze mee mochten lopen. Heel lief, maar het was mijn moment om me even af te sluiten. Ik bedacht een alternatief: het laatste rondje voor de operatie. Dan was iedereen welkom. Ik verwachtte de eerste keer tien man, maar ik opende de deur en daar stonden zeventig tot tachtig mensen. Later liepen zelfs een keer 250 mensen mee. Dat waren heel mooie momenten.”
Sport verbroedert, geeft kracht en werkt therapeutisch. Dat maakt Kroezen mee op de tennisbaan, het voetbalveld en als hij hardloopt of fietst. Bijvoorbeeld tijdens Alpe d’HuZes voor het goede doel. ,,Als ik die berg beklim, ben ik alles aan het verwerken. Niet alleen mijn ziekte, maar ook het verdriet van de mensen die er niet meer zijn. Dat is heel krachtig.’'
Kader Uniek Sporten Brabant:
Alles wat Thijs Kroezen zelf uit sporten haalt, drijft hem in zijn rol als projectleider Uniek Sporten Brabant bij BrabantSport. Uniek Sporten is een landelijk initiatief om iedereen met een beperking of chronische ziekte te laten sporten. 5 jaar geleden sloot de Provincie Noord-Brabant zich hierbij aan. Samen met Stichting Sportservice Noord-Brabant voert BrabantSport dit uit.
Kroezen: ,,We zetten een structuur uit, één lijn in de provincie. We hebben zeven regioloketten waar je terechtkunt met je vragen. Waar kan ik sporten met mijn chronische ziekte of beperking? Hoe kom ik aan een sportrolstoel? Als je een operatie hebt gehad of bijvoorbeeld een herseninfarct, dan komt er veel op je af. Het is heel fijn als je dan één plek hebt waar je alles vindt om te kunnen sporten. Of je nu een rolstoelvoetbalteam zoekt, wilt gaan dansen of leren zwemmen met een beperking: bij Uniek Sporten Brabant vind je alle benodigde informatie. We maken de drempel naar sport zo laag mogelijk.”
Hij vindt het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt. ,,We moeten als maatschappij inzien dat sporten geen luxe is. Als iemand een sportprothese nodig heeft, is dat omdat diegene met z’n normale prothese niet kan sporten. Als je in een rolstoel zit, heb je een sportrolstoel nodig om te sporten. Je hebt zelf niet om de beperking of aandoening gevraagd. Het zou helpen als we daar in de maatschappij wat vaker bij stilstaan.”
Bron: www.ad.nl