Nederlands-Duitse samenwerking in medisch onderzoek.

24-05-2024 16:44

 

 

 

Onderzoek naar hersentumoren en hoofd-halstumoren.

 
 
 
 
 
 
 
 
Het Radboudumc start twee onderzoeken in nauwe samenwerking met verschillende Duitse medische centra over de grens. Deze onderzoeken richten zich op kwaadaardige hersentumoren en op glomustumoren in het hoofd-halsgebied. De centra ontvangen hiervoor subsidie van Interreg Deutschland-Nederland, dat de innovatieve, groene, sociale en burgergerichte verdere ontwikkeling van de Duits-Nederlandse grensregio ondersteunt.
 
 
 

AI bij kwaadaardige hersentumoren:

In het project IMAGINATION werkt het Radboudumc samen met de universitair medische centra in Düsseldorf en Münster om samen meer te weten te komen over kwaadaardige hersentumoren, gliomen genaamd. Dankzij de samenwerking tussen de drie genoemde centra wordt een grote hoeveelheid radiologische data verzameld van patiënten met een kwaadaardige hersentumor. Die data gebruiken de artsen en onderzoekers vervolgens om te onderzoeken wat de rol van Artificial Intelligence (AI) kan zijn bij de interpretatie van beeldvorming bij patiënten met een glioom. Zo kan AI mogelijk helpen om de precieze aard van de tumor te achterhalen, zonder dat hiervoor weefseldiagnostiek nodig is. Andere onderzoeken laten zien dat AI in staat is om te voorspellen hoe een patiënt zal reageren op een behandeling, zoals chemotherapie of bestraling. IMAGINATION wil onderzoeken hoe betrouwbaar deze voorspellingen precies zijn en of verwachtingen van artsen en patiënten ten aanzien van de inzet van AI ook haalbaar zijn.

 

Het project IMAGINATION wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en wordt met ruim €500.000 medegefinancierd door de Europese Unie, het MWIKE NRW en de Provincie Gelderland. Vanuit het Radboudumc zijn Dylan Henssen, Thomas Maal, Guido de Jong en Sebastiaan Bijlsma betrokken.
 
 
 

Behandeling van tumoren in het hoofd-halsgebied:

Het Radboudumc start met het universitair medisch centrum in Düsseldorf het GrenszGlo-project. Belangrijkste doel is de zorg voor patiënten met glomustumoren in het hoofd-halsgebied te verbeteren. Glomustumoren zijn tumoren die rondom belangrijke structuren zoals zenuwen en slagaders groeien, waardoor behandeling lastig is. Ondanks dat de tumoren meestal goedaardig zijn, kunnen patiënten veel klachten ervaren. Symptomen en klachten lopen uiteen van hoofdpijn, oorsuizen, gehoorverlies, moeite met slikken tot verlamming van het gezicht. Gezien de zeldzaamheid van deze aandoening is het cruciaal om in de grensregio samen te werken en van elkaars ervaringen te leren. De onderzoekers willen de meest effectieve behandelstrategie ontwikkelen, met onder meer uitwisseling van medewerkers, overleg over uitkomsten en mogelijke behandelingen en nazorg met oog voor de kwaliteit van leven.

 

Het project GrenszGlo wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en wordt medegefinancierd door de Europese Unie, het MWIKE NRW en de Provincie Gelderland. Vanuit het Radboudumc zijn Dirk Kunst, Jolanda Derks, Corinne Delsing en Thijs Jansen betrokken.

 

 

 

Bron: www.radboudumc.nl/nieuws