Nederland krijgt eerste landelijke actieplan tegen kanker.

27-11-2023 17:20

 

 

Auteur: Julia Vié - nrc.nl/nieuws

 

 

Gezondheidszorg Volgens het Nederlands Kanker Collectief is Nederland het „enige hoge inkomensland” dat nog geen nationale aanpak voor kankerbestrijding had. In Nederland overlijden gemiddeld 7,5 procent meer mensen aan kanker dan in andere Europese landen.

 

 

Kanker is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.

Foto Marco de Swart/ANP

 
 
 
 
 
 
 
De eerste nationale strategie tegen kanker, de Nederlandse Kanker Agenda, wordt maandag gelanceerd. Dat meldt het Nederlands Kanker Collectief, bestaande uit meer dan honderd organisaties die het plan samen ontwikkelden. Volgens de organisaties is Nederland het „enige hoge inkomensland” dat nog geen nationale aanpak voor kankerbestrijding had.

 

En dat terwijl een gezamenlijke aanpak „hard nodig” is, zeggen de organisaties. Kanker is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders ooit kanker krijgt. In Europees verband doet Nederland het niet zo goed. Uit cijfers van de OECD blijkt dat Nederland meer geld uitgeeft aan kankerzorg dan andere Europese landen, maar dat hier kanker 13 procent vaker voorkomt en 7,5 procent meer mensen aan de ziekte overlijden.

 

Preventie:

In totaal staan in de Nederlandse Kanker Agenda twintig doelen beschreven met bijbehorende actieplannen. De betrokken organisaties zullen in de komende periode aan de slag gaan met vijf van die doelen: werk en kanker, rookgedrag, vroege opsporing, zeldzame kankers en late gevolgen. Met late gevolgen wordt de blijvende impact van de ziekte bedoeld, die het dagelijks functioneren kan belemmeren. Van de mensen die kanker hebben of hebben gehad, ervaart 65 procent langdurige gevolgen, zoals seksuele problemen (44%) en concentratieproblemen (40%).

 

Het nationale plan richt zich naast zorg en de kwaliteit van leven ook op preventie. Een derde van de diagnoses kan volgens KWF Kankerbestrijding voorkomen worden door preventiebeleid. Te denken valt aan een groter aanbod van gezonde producten in de supermarkt en betere voorlichting voor kinderen over gezonde voeding en beweging. Ook worden prijsverhogingen van sigaretten en alcohol aangeraden. Het plan suggereert verder om schaduwplekken te creëren en zonnebrand beschikbaar te stellen zodat mensen veilig kunnen zonnen.

 

De Nederlandse Kanker Agenda is ontwikkeld als antwoord op een Europese oproep om nationale plannen tegen kanker op te stellen. Nederland is het enige Europese land waar het nationale plan niet in opdracht van de overheid is opgesteld. De directeur van het KWF zegt tegen NOS dat dat komt door de kleiner geworden rol van de overheid onder de kabinetten van Rutte. Het Nederlands Kanker Collectief wordt naar eigen zeggen wel ondersteund door een kamerbrede meerderheid en demissionair zorgminister Ernst Kuipers (D66) omarmt de nationale strategie.

 

 

Bron: www.nrc.nl