Nalaten en erfbelasting.

08-03-2014 20:09


Foto van een envelop van De Belastingdienst

Het is zonde om een deel van je vermogen aan de belasting na te laten.

Mr. Rekha Rambali, kandidaat-notaris


Onnodig erfbelasting betalen is zonde


​Mr. Rekha Rambali is kandidaat-notaris bij Schut van de Ven Notariskantoor in Amsterdam. Zij vertelt over erfbelasting en het schenken aan een goed doel
via een nalatenschap.
 


Veel mensen denken dat een testament iets voor later is. Maar er kloppen veel jonge mensen bij ons kantoor aan. Meestal als ze gaan samenwonen, trouwen, kinderen krijgen, een huis aankopen of als er iemand ziek is. Maar eigenlijk zouden mensen ook zonder directe aanleiding een testament moeten laten maken. Of je nu jong bent of wat ouder, want er wil nog wel eens wat veranderen in je leven of in het leven van je kinderen. Alleen met een testament weet je zeker dat het na je overlijden precies zo gaat als jij het wilt.

 
 


Besteed je geld beter:

Zonder testament wordt een aantal zaken automatisch geregeld. Je echtgenoot en de kinderen zijn dan de eerste erfgenamen. Die betalen relatief niet zo veel belasting, tot een bepaald bedrag. Daarna loopt het op van tien naar twintig procent. Als je alleenstaand bent en geen kinderen hebt, gaat de erfenis naar familie in de tweede lijn. Ook weer tot een bepaald bedrag. Daarna moet dertig tot veertig procent belasting worden betaald. Dat geld kun je ook anders - en wellicht beter - besteden, want het is zonde om een deel van je vermogen aan de belasting na te laten. Je moet dan wel even langs de notaris om het vast te laten leggen.


Als je via een testament schenkt aan KWF hoeft er geen erfbelasting te worden afgedragen.

 


Een testament is gunstiger:

De uiterste wilsbeschikking - ofwel het testament - is een individuele aangelegenheid waarmee je het heft in eigen hand neemt. Je kunt een goed doel tot erfgenaam benoemen of een legaat toekennen. Natuurlijk zou je de erfgenamen kunnen vragen een deel van de erfenis door te schuiven naar dat goede doel. Maar dan wordt van dit deel eerst erfbelasting afgedragen via de erfgename. Testamentair vastleggen is altijd gunstiger. Er hoeft dan geen erfbelasting te worden afgedragen door dat goede doel en dus gaat het deel dat voor een goed doel is bestemd ook écht naar een goed doel en niet deels naar de belasting.
 


ANBI-instelling:

Heb je een goed doel voor ogen, dan moet de instelling wel een zogenaamde ANBI zijn. Die letters staan voor Algemeen Nut Beogende Instelling. De naam zegt het eigenlijk al, zo'n instelling moet zich voor minstens 90 procent inzetten voor het algemeen belang. Daarnaast gelden nog veel meer strenge eisen. KWF Kankerbestrijding is natuurlijk ook een ANBI-instelling.



Neem je KWF Kankerbestrijding op in je testament, dan weet je zeker dat je geld zorgvuldig wordt besteed.


Bron:   www.kwf.nl