Na een zware tijd blazen Jill en Arjan Jillicious Goods nieuw leven in: 'Ik laat kanker mijn leven niet bepalen'.

16-12-2024 09:05

 

 

Auteur: Marlieke Brandsen - ad.nl/amersfoort

 

 

Na een zware tijd blazen Jill en Arjan Jillicious Goods nieuw leven in: 'Ik laat  kanker mijn leven niet bepalen' - indebuurt Amersfoort

 Jill en Arjan heropenen Jillicious Goods. 

Eigen foto.

 

 

 

 

indebuurt.nl   WIJ.GAAN.STOPPEN. Voorgoed.” Dat schreef Jill Rajak (46) in september 2019 op haar blog. Ze kondigde het einde van haar Amersfoortse bakkerij Jillicious Goods aan. Totdat – gek genoeg – juist haar kankerdiagnose nieuw leven in haar bakdroom blies.

 

Wat begon als een blog waarop Jill over het gezinsleven schreef en recepten deelde, groeide in 2011 uit tot een eigen zaak in Amersfoort. Verstopt in een steeg achter koopgoot Amicitia runde ze samen met haar man Arjan Schuld (47) een zogenaamde ‘milkbar’. “We noemden het altijd een secret hotspot”, zegt Jill. In hun lastig te vinden pand in hartje Amersfoort verkochten ze Jills baksels, geïnspireerd op de Amerikaanse zoete keuken. “Maar wel altijd met een Jillicious-twist”, zegt Arjan trots.

 

 

Stevige smaken:

Jill legt uit wat ze daarmee bedoelen: “Ik bak geen monchou- of appeltaarten. Dat is me te saai. Ik houd van stevige smaken en het contrast tussen zoet, zuur en zout.” In de vitrine van Jillicious Goods 1.0 vond je bijvoorbeeld peanut butter cookies, red velvet-taart, brownies van witte chocolade met lemoncurd en – speciaal voor Vaderdag – cupcakes met bacon en whiskey.

 

 

Na een zware tijd blazen Jill en Arjan Jillicious Goods nieuw leven in: 'Ik laat  kanker mijn leven niet bepalen' - indebuurt Amersfoort

Een van Jills creaties. 

Eigen foto.

 

 

 

 

Uit de hand gelopen:

Amersfoort reageerde enthousiast op Jills lekkernijen. Bijna een beetje te enthousiast. “We konden ons eigen succes niet bijbenen”, vertelt Arjan. Jill vult aan: “Het was superleuk dat zoveel mensen onze bakes en cakes wilden kopen, maar het was helemaal niet onze intentie om een eigen onderneming te starten. Het was simpelweg uit de hand gelopen, zonder dat we een commerciële visie hadden.” En dus besloten Jill en Arjan om hun zaak te sluiten. Jill: “Anders zou het ten koste gaan van mijzelf en het gezin.”

 

Mijn haar kon me gestolen worden, maar mijn smaak moest blijven

 
 
 

Borstkanker:

Jill vond een baan bij een cateraar en solliciteerde een paar jaar later op een functie in de gehandicaptenzorg. Ze werd aangenomen, maar ging er nooit aan de slag. De reden? Borstkanker. “Dat was de grootste mindfuck ooit. Ik voelde me zo goed en toch bleek ik zo ziek.” De twee jaren die volgden, stonden in het teken van behandelen en herstel. Iets wat Jill zwaar viel. “Door de chemo smaakte alles wat ik at naar ijzer. En soms deed eten zelfs pijn. Dat vond ik, als banketbakker, heel naar. Mijn haar kon me gestolen worden, maar mijn smaak moest blijven.”
 
 

Verlamming en levenshaast:

De kanker zette Jill aan het denken. “Ik vroeg me af: als dit het leven is, hoe wil ik het dan verder invullen? Enerzijds verlamde de diagnose me helemaal, anderzijds kreeg ik een soort levenshaast. Ik wilde er alles uithalen.” Arjan zag zijn vrouw worstelen, maar óók opbloeien als ze op een goede dag weer de keuken in dook. “Ik zag de tevredenheid op haar gezicht dan weer tevoorschijn komen.” Door die momenten begon het stil langzaam weer te dromen van een eigen zaak. “Arjan zei tegen me: wat hebben we te verliezen? Alleen maar onszelf.”

 

 

Suiker is de vijand:

Ze heeft wel geworsteld met het idee van opnieuw taart verkopen, vertelt Jill. “Tijdens mijn behandelingen zag ik suiker als de vijand: het is niet goed voor je gezondheid. Ik kan toch niet bijdragen aan het ziek worden van een ander?” Jill voelde zich verantwoordelijk voor ieders gezondheid. “Maar dat is niet reëel. Het is een illusie om te denken dat mensen geen gebak meer eten als ik het niet verkoop. En als je dan toch wil snoepen, waarom dan niet van een Jillicious-gebakje dat met liefde en biologische ingrediënten is gemaakt? Uiteindelijk gaat het om het vinden van een balans.”

 

 

Jillicious 2.0:

Nu Jill weer aangesterkt is en zich goed genoeg voelt, durven de twee het aan: een heropening van Jillicious Goods. Maar dit keer met een andere, weloverwogen aanpak. Jill: “En ja, een nieuwe zaak beginnen is ontzettend spannend. Want ik weet niet of de kanker terugkomt. De ziekte gaat als het ware altijd in mijn handtas met me mee. Maar ik wil het niet mijn leven laten bepalen. Ik laat mijn dromen er niet voor liggen.” Arjan vult zijn vrouw aan: “Ondernemen kent altijd risico’s. Maar uiteindelijk kan iedereen morgen onder een bus belanden. Wij kiezen ervoor om iets te doen wat ons écht gelukkig maakt.”

 

 

In verbinding:

Begin 2025 hopen Jill en Arjan hun zaak opnieuw te openen, dit keer op een andere plek in Amersfoort. Waar dat is, blijft nog even geheim. Wat wel zeker is: Jill bakt haar lekkers met een ‘Jillicious-twist’. En Arjan? “Ik mag lekker ouwehoeren!” reageert hij lachend. “We zien Jillicious Goods als het verlengde van onze woonkamer. Onze taarten en cakes zijn een middel om in verbinding te komen met mensen: dat is waar we het voor doen.”

 

 

Voor het Bericht van Instagram klik hier

 
 
 
 
Bron: www.ad.nl