Myrthe (21) krijgt schokkende diagnose: een hersentumor zo groot als een tennisbal.
Auteur: Faye van Os - ed.nl/nieuws
Myrthe onderging een operatie van 11 uur.
Privéfoto.
EINDHOVEN - Ze staat midden in een zorgeloos studentenleven als Myrthe Raaphorst uit Valkenswaard (21) afgelopen december hoort dat het helemaal mis is. Een hersentumor zo groot als een tennisbal, vertelt haar arts. Na de eerste schok probeert ze optimistisch te blijven, bijvoorbeeld via TikTok.
Het begint allemaal in september 2023, als Myrthe last krijgt van stemmingswisselingen. „Ik kreeg soms woedeaanvallen en had depressieve gevoelens, maar ik had geen idee waar het vandaan kwam.”
Enkele maanden later krijgt ze epileptische aanvallen, een vreemde smaak in haar mond en heeft ze opeens moeite met spreken. ,,Ik leek te zweven, het voelde als een soort droom waar ik niet uit kwam.”
Als ook in het ziekenhuis blijkt dat Myrthe epilepsie heeft, besluiten de artsen snel een MRI te laten maken. Als ze een paar dagen weer langsgaat voor de uitslag, voelt ze al snel aan dat er iets niet klopt. „Ik moest naar het ziekenhuis in Eindhoven, maar ik stond bij het ziekenhuis in Veldhoven. Daar was de MRI en het hersenfilmpje immers ook gemaakt. Toen ik de receptioniste belde om te vertellen dat ik vertraagd was, zei ze dat ze moest overleggen met de arts of mijn afspraak nog door kon gaan. Toen die ondanks zijn drukke agenda wel even op me kon wachten, wist ik dat het mis was.”
Het is 23 januari 2024 als de arts haar vertelt dat ze een hersentumor heeft. „Ik kan me niks meer herinneren van dat moment. Alles ging op zwart. Het enige dat ik aan mijn arts vroeg, was: ‘Heb ik kanker?’ Verder herinner ik me niets,” zegt Myrthe. Twee weken later heeft ze een afspraak met haar chirurg, en beleeft ze het tweede schrikwekkende moment: de tumor zit er misschien al wel veertien jaar. De arts kan dat zien aan de groeisnelheid van het kankergezwel. ,,Op de eerste foto's had de tumor afmetingen van 6, bij 8 en bij 7 centimeter en groeide volgens de arts met ongeveer een millimeter per jaar. Samen met mijn moeder heb ik berekend dat de tumor dan ongeveer 14 jaar geleden ontstaan is.”
Twee weken later ligt Myrthe al op de operatietafel voor een ingreep die maar liefst elf uur duurt. Gelukkig verloopt de operatie erg goed. „Ze hebben 90 tot 95 procent van de tumor kunnen verwijderen. De artsen hebben een gedeelte laten zitten, omdat dit vastzat aan een bloedvat en te veel verwijderen voor verlamming kon zorgen,” vertelt ze.
‘Ik kon alleen maar slapen’
De eerste dagen na de operatie verloopt het herstel enorm snel. Na vijf dagen mag Myrthe al naar huis. ,,Maar ik was uitgeput. Ik kon alleen maar slapen, en af en toe even lopen en eten,” vervolgt ze. Van haar fysiotherapeut krijgt ze een schema waarin staat hoe vaak ze op een dag moet bewegen en weer rust moet nemen.
Daarnaast heeft Myrthe 49 nietjes in haar hoofd waar ze voorzichtig mee moet omgaan. „De eerste periode mocht ik mijn haar alleen wassen met babyshampoo en het duurde zes weken voor de hoofdwond helemaal genezen was.”
Na haar diagnose begint Myrthe meteen op Google te zoeken naar haar vorm van kanker en wat dit precies inhoudt. Maar wie weleens op Google naar dit soort informatie zoekt, weet dat het vrijwel altijd slecht nieuws is. „Ik zag meteen dat ik met mijn vorm van kanker nog maar twee jaar te leven had. Ik besloot op TikTok te kijken; hoewel dit ook geen betrouwbaar medium is, hoopte ik daar mensen te ontmoeten die hetzelfde hadden als ik.”
Myrthe besluit ook zelf tiktoks te maken. Ze deelt video’s van haar tijd in het ziekenhuis, haar herstel en hoe ze ondanks alles positief blijft. „Ik werd enorm veel benaderd door mensen die vroegen of ik tips had en hoe ik met de zenuwen omging voor de operatie.”
Ze neemt onder andere haar volgers mee in hoe een dagje in het ziekenhuis eruit ziet bij haar. Ze start haar dag met een ontbijtje en springt daarna onder de douche. Met een lach op haar gezicht loopt ze door het ziekenhuis om koffie te halen voor haar moeder, opa en oma. ‘Ziekenhuisvlogje. nu zijn we weer lekker thuis en gaan we er weer vol tegen aan!!’, schrijft ze bij haar TikTok. Haar positiviteit maakt veel los bij mensen in de reacties.
‘Ik wil heel graag moeder worden’
Hoewel Myrthe pas 21 jaar oud is, moet ze al over veel zaken nadenken, waaronder kinderen krijgen. „Het is heel dubbel, want aan de ene kant wil ik heel graag moeder worden, maar aan de andere kant wil ik niet dat ze misschien op jonge leeftijd hun moeder verliezen.” Ze wil dit op een ander moment met haar partner bespreken maar omdat haar medicatie schadelijk kan zijn voor haar vruchtbaarheid, moet ze wel nu al keuzes maken, bijvoorbeeld over het laten invriezen van eicellen. ,,Mocht ik chemotherapie of bestraling moeten ondergaan, dan kan dat zelfs tot volledige onvruchtbaarheid leiden.”
‘Tumor blijft groeien’
Volgens de artsen blijft de tumor groeien. „In september krijg ik mijn tweede MRI en begin ik met mijn nieuwe medicatie, die ervoor kan zorgen dat de groei van de tumor stopt.” Het is de bedoeling dat ze die slikt totdat het niet meer werkt. Daarna willen de artsen monitoren of de tumor nog groeit en zo nodig overgaan op een andere behandeling.
Ondanks de onzekere toekomst, blijft Myrthe positief. De kanker heeft haar niet alleen narigheid, maar ook veel positiviteit en wijsheid gebracht. „Ik probeer er luchtig over te blijven, want wie weet kom ik morgen wel onder een bus en dan ben ik alsnog dood. Maar natuurlijk vraag ik me vaak af hoe de rest van mijn leven eruitziet nu ik hiermee moet leven.”
De studente noemt het een realitycheck waarbij je weer even met beide benen op de grond wordt gezet. „Ik moet gaan genieten van de kleine dingen in het leven en niet alles zo serieus nemen. Maar vooral moet ik vertrouwen hebben in de artsen en chirurgen, want er is zoveel mogelijk.”
Net na de kerst werd bij Myrthe een hersentumor gevonden.
Privéfoto.