Mogelijke nieuwe behandelingsroute voor blaaskanker.

21-08-2024 12:30

 

 

Een man in een laboratoriumjas en een bril

Universitair hoofddocent Fernando Guimaraes. 

Afbeelding: TRI

 

 

 

 

Onderzoek aan de Universiteit van Queensland kan leiden tot een effectievere immunotherapiebehandeling tegen blaaskanker.

 

Een team onder leiding van universitair hoofddocent Fernando Guimaraes van het Frazer Institute van de Universiteit van QQ heeft ontdekt welk mechanisme blaaskanker gebruikt om de natural killer (NK)-cellen van het immuunsysteem te onderdrukken.

 

"We ontdekten dat kanker immuuncellen onderdrukt door het vrijgeven van een proteïne genaamd TGF-β - en  het blokkeren van dat proteïne kan een nieuwe therapie bieden voor enkele van de ergste vormen van kanker", aldus Dr. Guimaraes.

 

“NK-cellen zijn onderdelen van het immuunsysteem die op natuurlijke wijze kankercellen aanvallen en een focus vormen van opkomende kankerbehandelingen, waaronder op antilichamen gebaseerde immuuntherapieën.

 

“Ons onderzoek is ook een stap in de richting van klinische proeven om de effectiviteit van TGF-β-remmers in combinatie met op NK-cellen gebaseerde therapieën te onderzoeken.

 

“Ons werk draait om het ontsluiten van de kracht van immunotherapie en we hopen dat dit binnen 3 tot 5 jaar leidt tot nieuwe therapieën tegen blaaskanker.”

 

Blaaskanker is de negende meest voorkomende kwaadaardige aandoening ter wereld: in 2023 kregen meer dan 3000 mensen in Australië de diagnose, met meer dan 1000 doden. 

 

Het immuunsuppressiemechanisme bij blaaskanker werd ontdekt door Dr. Guimaraes' PhD-kandidaat Joshua Wong tijdens zijn werk bij het Translational Research Institute (TRI) in Queensland.

 

"Het was echt een eureka-moment en het is enorm motiverend om hier elke dag naar binnen te komen en je beste werk te doen, want uiteindelijk proberen we een remedie tegen kanker te vinden", aldus de heer Wong.

 

 

PhD-kandidaat Joshua Wong. 

Afbeelding: TRI.

 

 

 

 

 

 

De standaardbehandeling voor blaaskanker in een vroeg stadium is nog steeds endoscopische chirurgie, soms gecombineerd met chemotherapie of immunotherapie.

 

Bij gevorderde vormen van de ziekte wordt een meer invasieve operatie of radiotherapie gecombineerd met chemotherapie of immunotherapie. Deze vormen gaan gepaard met aanzienlijke gezondheidsproblemen en levenslange gevolgen voor de kwaliteit van leven.

 

Het UQ-team werkte samen met urologen van het Princess Alexandra Hospital, waaronder Dr. Handoo Rhee, Professor Eric Chung en Dr. Alice Nicol.

 

 

Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet's eBioMedicine .

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.

 

 

 

Bron: www.uq.edu.au/news