Moet ik extra vitamine D slikken als ik bisfosfonaten krijg ?
visolie.
Dit hangt ervan af om welke reden je de bisfosfonaten krijgt. Wanneer je bisfosfonaten krijgt tegen botontkalking is het goed om extra vitamine D te slikken.
Wat zijn bisfosfonaten?
Bisfosfonaten zijn medicijnen die de botafbrekende cellen in ons lichaam afremmen. Hierdoor wordt er minder bot afgebroken en is de kans op botbreuken lager. Ook kan het helpen om botpijn te verminderen en de hoeveelheid calcium in het bloed te verlagen.
Botweefsel en kanker:
Door uitzaaiingen kunnen kankercellen in het botweefsel terecht komen en daar verder groeien. Deze cellen maken stoffen aan die ervoor zorgen dat de botafbrekende cellen extra actief worden. Hierdoor wordt het botweefsel sneller afgebroken dan normaal. Dit kan leiden tot botpijn en een verhoogde kans op botbreuken.
Bisfosfonaten en de behandeling van kanker:
Bepaalde behandelingen voor kanker kunnen botontkalking veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn hormoontherapie en behandeling met corticosteroïden. Ook vrouwen met borstkanker die door chemotherapie vroegtijdig in de overgang komen hebben een grotere kans op botontkalking.
Bisfosfonaten kunnen in deze gevallen worden gegeven om de botontkalking te beperken. Hierbij moet standaard extra vitamine D worden geslikt. Vitamine D zorgt dat botweefsel het calcium uit het bloed kan opnemen. Daarnaast stimuleert vitamine D ook de opname van calcium uit de voeding en in de darm.
Overleg met je arts hoeveel vitamine D jij nodig hebt.
Bisfosfonaten en uitzaaiingen in het bot:
Mensen met de ziekte van Kahler en mensen met uitzaaiingen in het bot zonder een verhoogde hoeveelheid calcium in hun bloed worden vaak behandeld met bisfosfonaten. Dit wordt in kleine hoeveelheden gegeven om pijn in het bot en de kans op botbreuken te verminderen.
Onderzoek laat zien dat deze mensen vaak een te lage hoeveelheid vitamine D in hun bloed hebben. Er wordt geadviseerd om de hoeveelheid vitamine D in het bloed te controleren en indien nodig vitamine D supplementen te slikken.
Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek.
Bisfosfonaten en calcium in het bloed:
Bij uitzaaiingen in het bot kan door de afbraak van botweefsel de hoeveelheid calcium in het bloed te hoog worden. Het calcium dat eerst in de botten zat, komt dan in het bloed terecht. Dit komt vaak voor in de laatste fase van de ziekte en geeft klachten zoals slechte eetlust, misselijkheid, overgeven, obstipatie (verstopping), veel plassen, dorst en vermoeidheid.
Om de hoeveelheid calcium in het bloed te verlagen en de klachten te verminderen kunnen bisfosfonaten worden gebruikt. Dit is dan in principe eenmalig. In deze situatie is het niet nodig om vitamine D supplementen te slikken. Dit kan er juist voor zorgen dat hoeveelheid calcium in het bloed nog hoger wordt, met soms ernstige klachten tot gevolg.
Ons advies:
Als je bisfosfonaten krijgt tegen botontkalking is het goed om extra vitamine D te slikken. Overleg in andere gevallen met je arts, verpleegkundige of diëtist of het voor jou nodig is om extra vitamine D te slikken.
Lees ook:
Wat is goed om te eten bij botontkalking?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl