Moeder schrijft kinderboek over kankerervaring: “Ik wilde niet dat ze hun eigen verhaal zouden gaan verzinnen”.
Auteur: Laura van Trijp - hln.be/buitenland
Priyanka Pandya-Bhatt (tweede van rechts) op haar boeklancering naast Debasmita Dasgupta, haar illustrator (middelste vrouw).
Instagramaccount debasmitadasgupta.
Een 39-jarige moeder uit het Engelse stadje Aylesbury gebruikte haar kankerervaring om het kinderboek ‘When Mummy Has Cancer’ te schrijven. Dit boek dient als hulpmiddel om gezinnen te helpen open gesprekken te voeren en de moeilijke vragen rond kanker, te beantwoorden. Gedurende de “twee uitdagende jaren” van haar behandeling vond Priyanka Pandya-Bhatt de inspiratie voor haar boek in haar dochters, Keya (7) en Shriyana (5).
“Mijn prioriteit was ervoor zorgen dat de meisjes wisten wat er aan de hand was, want ik wilde niet dat ze hun eigen verhaal zouden gaan verzinnen”, vertelt Priyanka aan ‘BBC’. Op 36-jarige leeftijd kreeg ze de diagnose triple-negatieve borstkanker, een agressieve vorm van borstkanker waarbij de tumor vaak snel groeit en uitzaait. Priyanka begon onmiddellijk met het schrijven van haar boek tijdens haar chemotherapie.
Het boek 'When Mummy Has Cancer' van Priyanka Pandya-Bhatt.
Uitgeverij Author In Me.
In 2022 ontdekte de vrouw een knobbeltje in haar borst, waarna ze een mastectomie onderging, een chirurgische ingreep waarbij de borst gedeeltelijk of geheel wordt verwijderd. Vervolgens onderging ze chemotherapie, radiotherapie en een reconstructieve operatie. In oktober 2023 kreeg ze het goede nieuws dat ze in remissie was.
Kinderen moeten betrokken worden:
Ze vond dat haar man voldoende informatie over haar situatie kreeg, maar had het gevoel dat haar kinderen aan de kant werden gezet. “Hoeveel vertel je aan hen, of vertel je niets?”, vroeg ze zich af. “Ik denk dat de vragen in het boek gezinnen zullen helpen in deze situatie. Kinderen moeten weten dat ze niet alleen zijn.”
Belang van eerlijk zijn:
“Openlijk en eerlijk met kinderen praten is ontzettend belangrijk, omdat ze snel dingen doorhebben”, vertelt Lorna Russel van de organisatie Hope, die ondersteuning biedt aan jongeren tussen 5 en 25 jaar met familieleden die een levensbedreigende diagnose hebben gekregen.
“Ondanks dat het een gesprek is dat geen enkele ouder wil hebben, is het belangrijk om je kind te vertellen wat er aan de hand is en hen vragen te laten stellen als ze iets niet begrijpen. Het kan hen helpen meer controle te hebben over een situatie die moeilijk is voor iedereen”, meldt ze.
Happy end:
Priyanka vertelt dat haar kinderen nu “zelfverzekerder zijn” en dat ze “zichzelf weerspiegeld zagen in het boek.” “Er kwam iets positiefs uit twee uitdagende jaren”, zegt ze. Door de ervaring is ze nu een persoonlijke coach voor kinderen geworden. “Ik vertel liever alles wat ik weet aan mijn kinderen, zoals informatie van dokters, dan dat ze het opzoeken op Google.”
Voor het Bericht van Instagram klik hier
Bron: www.hln.be