MINDER VROUWEN TUSSEN 30 EN 34 DOEN MEE AAN BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER: 'ZORGELIJK'.

11-01-2024 18:40

 

 

Auteur: QUINTY MARTENS - linda.nl/nieuws/binnenland

 

 

Minder vrouwen tussen 30 en 34 doen mee aan bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: 'Zorgelijk'

 

 

 

 

Steeds minder vrouwen tussen de 30 en 34 jaar nemen deel aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat is gebleken uit onderzoek in opdracht van Bevolkingsonderzoek.


Redenen hiervoor zijn angst en onvoldoende kennis en vrouwen vinden het moeilijk om hierover te praten.

 

 

BEVOLKINGSONDERZOEK:

Uit het onderzoek blijkt dat 79 procent van de vrouwen tussen de 30 en 34 wel bereid is om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Toch ging in 2022 slechts 41 procent van hen in op de uitnodiging.

 

Ook blijkt dat één op de drie vrouwen het nooit heeft over het bevolkingsonderzoek, omdat ze te weinig kennis heeft over het onderwerp of het moeilijk vindt om over te praten.

 

 

Om het onderwerp bespreekbaar te maken, vragen Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF samen aandacht voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. 

 

Dit doen ze met de landelijke campagne Laten we het eens over BMHK hebben.

 

Heb jij het uitstrijkje of de zelftest al #gedaan?

 

Vanaf 15 januari 2024 gaat de campagne van start.

 

 

 

BAARMOEDERHALSKANKER:

900 vrouwen worden elk jaar gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker, en 200 mensen overlijden er jaarlijks aan. Het bevolkingsonderzoek kan de ziekte tijdig opsporen of zelfs voorkomen.

 

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar ontvangen een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Dit kan bij de huisarts met een uitstrijkje, of thuis met een zelftest die op aanwezigheid van HPV test. Om de deelname laagdrempelig te maken, krijgen sinds vorig jaar juli alle vrouwen in Nederland die 30 worden een zelftest meegestuurd bij de uitnodiging.

 

De deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker onder jonge vrouwen loopt de laatste jaren terug. Vrouwen tussen de 30 en 34 doen het minst vaak mee. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. 20,2 procent van deze groep heeft namelijk HPV, de grootste veroorzaker van baarmoederhalskanker. De kans op het krijgen van de ziekte is het hoogst bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar.

 

 

GOED GESPREK:

Spanning en angst zorgen ervoor dat veel vrouwen twijfelen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Ze zijn bang voor het uitstrijkje zelf en voor de uitslag. Ook blijkt dat de helft van de vrouwen weinig weet over het ontstaan van baarmoederhalskanker.

 

Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF denken dat de juiste kennis en goede gesprekken over ervaringen met het bevolkingsonderzoek deze angst kunnen verminderen. Daarom roepen zij op om het hier meer met elkaar over te hebben, onder anderen door middel van een socialmediacampagne. Zo hopen zij dat iedereen die aangeeft mee te willen doen dat ook daadwerkelijk gaat doen.

 

 

 

Bron; www.linda.nl