Miljoenen euro's voor ontwikkeling fotonische chips in Twente: "Hiermee kun je bijvoorbeeld kanker opsporen".

17-11-2024 16:16

 

 

De UT ontvangt vijftien miljoen euro aan Europese subsidie voor de productie van fotonische chip

De UT ontvangt vijftien miljoen euro aan Europese subsidie voor de productie van fotonische chip

Foto: Oost

 

 

 

 

De Universiteit Twente (UT) en diverse bedrijven timmeren hard aan de weg om de regio Twente wereldwijd op de kaart te zetten als chipproducent. Afgelopen maandag werd bekend dat Europa 380 miljoen euro investeert in de ontwikkeling van fotonische chips. Zo’n 15 miljoen euro daarvan gaat naar de UT. De universiteit en bedrijven zijn erg blij met de steun: “Wij zien een hele grote toekomst voor deze technologie.”


De fotonische chip is niet nieuw voor de Universiteit Twente. “Hier in het Nanolab ontwikkelen we al meer dan twintig jaar geïntegreerde fotonica”, vertelt Guus Rijnders, hoogleraar NanoElectronic Materials aan de Universiteit Twente. “We zien dat er nu steeds meer economische activiteiten plaatsvinden. Er zijn hier bedrijven als LioniX en New Origin die gebruikmaken van deze technologie. Wat je ziet, is dat we nu niet in staat zijn om een brede markt met deze chips te bedienen. Met een proeffabriek gaan we ervoor zorgen dat onze technologie meer toegankelijk wordt voor meerdere partijen buiten de universiteit.”

 

 

Apparaten vervangen:

Afgelopen maandag werd bekend dat Europa 380 miljoen euro investeert in de ontwikkeling van fotonische chips. Europa wil voorop lopen met deze technologie. De regio Twente speelt daarin een belangrijke rol. “Wij zijn hier behoorlijk goed als het gaat om Nanotechnologie en geïntegreerde fotonica. Met het geld vanuit Europa, maar ook vanuit de provincie en vanuit de Twente Board, zijn we in staat om nu een versnelling door te zetten zodat we ook een hele industrie op kunnen zetten in Twente. Dat is heel belangrijk.”


Met het geld vanuit Europa wordt volgens Rijnders een aantal apparaten vervangen. “Op die manier kunnen we een hogere produceerbaarheid borgen en zijn we in staat om de wetenschap sneller naar de markt te brengen. Dat is ook precies wat ze willen in Europa.”

 

 

Eind 2026:

Eén van de bedrijven die op het Kennispark van de Universiteit Twente de fotonische chips moet gaan produceren is New Origin. “Vorige week hebben we nog goed nieuws gehad van de provincie Overijssel Zij verstrekken subsidie om de haalbaarheid te onderzoeken van de bouw van onze fabriek”, aldus Twan Korthorst, CEO van New Origin. “Daarmee kan ik sneller mensen aannemen om de plannen om te zetten naar daden. Eind 2026 moeten de eerste chips uit de fabriek komen. We zullen daarmee de eerste echte fabriek van fotonische chips op basis van siliciumnitride in de wereld zijn.”

 

 

Ronald Dekker, CTO LioniX International

Ronald Dekker, CTO LioniX International

Foto: Oost.

 

 

 

Toepassingen:

LioniX, een ander bedrijf op het terrein van de universiteit, produceert momenteel al wel fotonische chips. “Op zo'n fotonische chip worden geen elektronische signalen verwerkt, maar licht”, legt Ronald Dekker, CTO LioniX International, uit. “We kunnen op zo een chipje lichtsignalen sturen, splitten en schakelen.”


Naast het maken van de chips, past LioniX de chips ook toe in diverse apparaten. “In deze chip combineren we rood, groen en blauw licht”, wijst Dekker. “Dat licht wordt geprojecteerd via een brillenglas rechtstreeks in je oog. Op die manier kun je informatie laten zien. Het is eigenlijk een projector die kleiner is dan een dobbelsteen. Het grote voordeel van geïntegreerde fotonica is dat je dingen heel klein kunt maken en vervolgens ook heel makkelijk de productievolumes kunt opschalen.”


De fotonische chips kunnen op allerlei manieren worden toegepast. “Je kunt ze gebruiken in telecom en satellietcommunicatie”, somt Dekker op. “Daarnaast kun je de chips bijvoorbeeld gebruiken in gevoelige sensoren om kanker te detecteren, in zelfrijdende auto’s of in miniprojectoren. We moeten voorbereid zijn om in de toekomst grote volumes te kunnen produceren en daarvoor hebben we dit geld vanuit Europa zeker nodig.”

 

 

Video:  Miljoenen euro's voor ontwikkeling fotonische chip in Twente: "Eerste echte fabriek ter wereld in 2026"