Middelburger Bart Sturm wint prijs met onderzoek over diagnostiek en behandeling borstkanker.
Kanker. Het is geen fijn onderwerp om over te beginnen maar een paar keer jaar doen we het toch, omdat bijna iedereen vroeg of laat een keer geconfronteerd wordt met deze ziekte.
Laat het maar even bezinken: op dit moment leven ruim 900.000 mensen met kanker in Nederland. Voor jaar kwamen er 128.000 nieuwe patiënten bij.
Het zijn cijfers om koude rillingen van te krijgen.
Het belang van onderzoek naar kanker:
Maar het zijn ook cijfers die het belang van onderzoek naar kanker onderstrepen, én van alle initiatieven die er zijn om dat onderzoek te steunen. Daarom doen we ook dit jaar weer graag verslag van Swim to Fight Cancer Middelburg, op 7 september 2024, en staan we van tijd tot tijd stil bij acties van Westerlicht Walcheren.
Waar we echter nog nooit bij stilstonden is het onderzoek naar kanker zelf. Inhoudelijk kunnen we daar als leken niet veel over vertellen, maar we weten wel dat er veel ontwikkelingen zijn. We zien in het nieuws bijvoorbeeld regelmatig berichten over de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) bij dit onderzoek. Zoek in Google Nieuws maar eens op ‘AI + kanker‘ of op ‘kunstmatige intelligentie + kanker’.
Bart Sturm:
En weet je wat nu zo mooi is? Precies voor dit soort onderzoek won een Middelburger recent een prijs op een Europees congres, namelijk Bart Sturm, die als klinisch patholoog werkt voor Adrz en ZorgSaam.
Omdat het nieuwsbericht nogal wat jargon bevat vroegen we Bart of hij het zelf wilde uitleggen. Dat deed hij graag. We citeren:
Het onderzoek van Bart:
“Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kwaadaardige kanker bij vrouwen. Een variant van deze kanker is het triple negatief carcinoom, dat hormoon- en HER2-eiwit ongevoelig is, en vaak een agressief verloop heeft. Chemotherapie is doorgaans de geijkte therapie bij triple negatief carcinoom gevolgd door een chirurgische operatie. Bij ca. 65% van deze patiënten wordt na chemotherapie geen of weinig (<10%) vitale tumor meer gevonden in het chirurgisch verkregen operatieweefsel, en is de chemotherapie erg succesvol gebleken. Bij ca. 35% van de patiënten is de chemotherapie minder succesvol.
Ik heb wetenschappelijk onderzoek verricht met als doel te kunnen voorspellen welke patiënten veel, en welke patiënten minder baat zullen hebben bij chemotherapie, dat gepaard kan gaan met ernstige bijwerkingen.
Uit dit onderzoek blijkt dat kunstmatige intelligentie, dat getraind is op de microscopische tumoreigenschappen, een redelijke tot goede accurate voorspelling kan doen o.b.v. het pre-operatief verkregen weefselbiopt van de tumor.
Deze microscopische eigenschappen analyseer ik dagelijks om tot een zogenoemde PA-diagnose van o.a. kanker te komen. Dit is vaak de basis is voor de medische behandeling en heeft me tot dit wetenschappelijk onderzoek geïnspireerd en gemotiveerd. De uitkomst van dit onderzoek maakt het in de toekomst mogelijk patiënten een meer nauwkeurige behandeling te bieden met minder bijwerkingen.”
Congres:
Bart ontving de prijs voor dit onderzoek op het European Congress on Digital Pathology. De prijs onderstreept de waarde en het belang van zijn werk. Het onderzoek is het sluitstuk van zijn wetenschappelijke promotie aan het Radboud UMC, die hij eind dit jaar probeert af te ronden.
We feliciteren Bart alsnog hartelijk, en wensen hem veel succes, ook met het waardevolle werk dat hij en z’n collega’s elke dag doen voor de patiënten in Zeeland!
Bron: www.wijzijndestad.com/verhalen